Akdeniz meyve sinekli mandalinalar iç piyasada mı satılacak?

yazar:

kategori:

Rusya Türkiye’den gelen 370 ton mandalinayı içinde Akdeniz meyve sineği bulunduğu gerekçesiyle iade etti. İade edilen mandalinaların akibeti ile ilgili hiç bir bilgi yok. İç piyasaya sürülmüş olabileceği öne sürülüyor.
Son yıllarda sık sık Rusya tarafından zararlı madde içerdiği için sebze ve meyveler iade ediliyor. Tonlarca iade edilen sebze ve meyvelerin hiç birinin imha edildiğine dair bir bilgi bulunmadığı ve bunun büyük bir olasılıkla iç piyasada ucuz fiyattan satıldığı öne sürüldü.
Rusya’nın geçen hafta 370 ton mandalinayı Akdeniz meyve sineği bulunduğu gerekçesiyle iade etmişti. 
Gıda sağlığı uzmanı Fikret Güzel, bugüne kadar iade edilen tonlarca çilek, domates, portakal ve bir çok sebze ve meyve de olduğu gibi 370 ton mandalinanın da akibetinin bilinmediğini söyledi.
Güzel, “Rusya’nın iade ettiği ürünlerin akibetine yönelik tek bir resmi bilgi yok. Bunlar ithalatçı tarafından ne yapılıyor, denize mi atılıyor, toprağa mı gömülüyor yoksa iç piyasaya mı sürülüyor kimse bilmiyor“diye konuştu.
İLGİNÇ RASTLANTI
Fikret Güzel, ilginç bir bilgiyi de paylaşarak, şunları söyledi:
“Ne gariptir ki, Rusya tarım ilacı içeren çileği Türkiye’ye iade ediyor iki gün sonra bakıyorsunuz İstanbul’da çelek fiyatı ucuzlamış ve toplancası bir günde satılıyor. Ertesi günü fiyat yeniden yükseliyor. Bu diğer ürünlerde de hep oldu. Bu nedenle bu hafta mandalina fiyatlarına ve bolluğuna dikkat edin.”