Hanife Fişek

Banka CEO’larının karnesi!

yazar:

kategori:

İş Bankası, Yapı Kredi, Akbank ve Garanti Bankası’nın 2019 3.çeyrek bilanço kıyaslaması.Hangi CEO daha başarılı oldu? 
Banka CEO’ların Karnesi netleşiyor
2019 yılı Banka Performansları Piyasaları da şekillendirirken Piyasalarda Kamu bankaları ağırlıklı yükü taşıdı. Özel Yerli ve Yabancı büyük bankaların performansı da merak konusu olmuştur. Zira bu bankaları performansı yılın nasıl geçeceğini de yakından ilgilendiriyor ve sektörün “Amiral gemileri” olmaları nedeni ile Performansları da 2019 biterken netleşmeye başladı. Yılın son çeyreğinde büyük bir sürpriz olmaz ise yıl sonunda fazla bir değişiklik olmayacak gibi. 4 büyük bankanın rakamlarına sıralamayı da değiştirdi. Bazı bankalar sürpriz atak yaparken bazı bankaların yeri kafaları karıştırdı ve yatırımcılara “bu banka nasıl burada olur” dedirtti. İŞBANK, YAPI KREDİ BANKASI ( YKB ), GARANTİ BANKASI VE AKBANK Bilançolarının ana rakamlar karşılaştırmaları şöyle :
Toplam Aktif büyüklükte İŞBANK açık ara lider
Dört büyük bankanın Aktif Büyülük sıralamasında İŞBANK yıllardır açık ara önde gidiyor. Buradaki yerini de uzun yıllar koruyacak gibi zira rakipler ile ara öyle kısa vadede kapanacak gibi değil. Asıl yarış 2. ve 3. arasında geçiyor. Zira 2019/6. ayda YKB, Garanti Bankasını Aktif Büyüklüklerde 1  milyar TL geçmiş ve devam edip etmeyeceği merak ediliyordu. 2019 /3. Çeyrek rakamların açıklanması ile Garantinin burun ucu ile de olsa tekrar 2. liğe yükseldiği görülüyor ve arada yine 1 milyar TL fark olması bu yarışın 2019 yıl sonuna kadar devam edeceğe benziyor. AKBANK ile Toplam Aktiflerde Ana rakiplerinin çok gerisine düşmüş durumda. Uzmanlar, “AKBANK yarışta olmak istiyor ise çalışma büyüklüğünü artırması gerektiğini, en yakın rakibi ile farkın 22 milyar TL’ye çıktığını, yoksa 4 büyükler arasında 4.lükten kurtulma şansının olmadı, bunun için de yeni stratejiler geliştirmesi gerektiği” üzerinde hem fikir olmuş durumda.
Nakdi Kredilerde Kamunun gerisinde kaldılar
2018 yılında olduğu gibi 2019 yılında da Piyasaları Kredilerde Kamu bankaları taşıdı. 2018 yılında 4 büyükler arasında en fazla Nakdi Kredilerde büyüme gösteren İŞBANK kredi hacmini yeterli görmüş olacak ki 2019 da rölantide kalıp aynı kredi hacmini korumayı tercih etti. İlginç olan diğer 3 bankanın 6 milyar TL ( yaklaşık 1 milyar USD ) kredilerde büyümeleri. İŞBANK’ın mevcudu korumasına rağmen Kredi Hacmindeki ilk sırayı koruduğu gibi en yakın rakibi olan Garanti Bankasının 30 milyar TL önünde yer alıyor. Listede 200 milyar TL Kredi hacminin altında kalan tek banka AKBANK oldu. AKBANK en yakın rakibinden 39 milyar TL geriye düşerek 4.lükten kısa vadede üst sıralara çıkacağa benzemiyor.
Takiplerin artması ortak sorun
Bankalar bir taraftan Kredi hacmini artırmaya çalışırken diğer taraftan da Takip oranlarının artmaması için büyük gayret gösteriyor. Buna rağmen bazı bankalarda sektörün üzerinde takip oranlarının arttığı görüldü. Takip tutarlarının artması ile birlikte beklenen zarar karşılıkları da hızla artmaya başladı. Dört büyüler içinde Takip oranlarının, dolayısı ile Karşılıkların en hızlı arttığı banka AKBANK oldu. 2018 / 9. Ayına göre % 44,6’lık bir artış ile Beklenen Zarar Karşılıkları 11,5 milyar TL’ye yükselmiş durumda. En yüksek hacimsel karşılık ise 15,6 milyar TL ile YKB’de gerçekleşti.
Mevduatta İŞBANK yine lider
Dört büyükler arsında ilk 2 sıra değişmedi. İŞBANK açık ara önde yer aldı. YKB ise 2019 /6. Ayında AKBANK’ın önüne geçmesine rağmen yerini koruyamadı. Yıl sonuna kadar 2 banka arasında 3.lük yarışı devam edeceğe benziyor. Haziran ayını 218 milyar TL Mevduat ile kapatan YKB’de ciddi bir mevduat kaybı olduğu görülmekle birlikte yıl sonuna kadar ne gibi önleyici tedbirler aldığını da yıl sonu rakamları açıklanınca öğrenmiş olacağız.
Net Faiz Gelirlerinde İŞBANK liderliği devam ediyor
Kredi hacminin sabit kalmasına rağmen İŞBANK Net Faiz Geliri en fazla olan banka. Bunda kredi hacminin büyüklüğünün önemi olduğu kadar Piyasalarda uyguladığı Kredi Pazarlama stratejisinin de etkisi oldu. Zira İŞBANK faiz dalgalanma döneminde çoğu bankanın aksine müşterilerin arkasında durarak taksitlendirme, spot krediye çevirme vade uzatımı gibi stratejileri piyasada en akıllıca uygulayan banka olmanın meyvelerini aldı. Bu sayede müşteri kaybı yaşamadığı gibi müşterilerinin sadakatini de pekiştirmiş oldu. Son çeyrekte özel müşterilerinde taksitli kredilerde Kamu Bankaları gibi faiz indirimi yapması da piyasalarda olumlu karşılığını buldu ve rakiplerine göre fark yaratmış durumda. İŞBANK’ı Garanti Bankası takip ederken en az artış oranı AKBANK’ta gerçekleştir.    
GARANTİ BANKASI Komisyonlarda taviz vermiyor
Garanti Bankası yıllardır Net Ücret ve Komisyonlarda liderliğini koruyor. Bunda bankanın tavizsiz tavrı piyasalarda şikayetlere neden olsa da verdiği hızlı hizmet ile bu şikayetlerin önünü almaya çalışıyor. Çalışma büyüklüğüne göre Garanti Bankası bu alanda çok başarılı. Bunda Üye İşyeri, Kredi Kart gibi ürünlerin büyük rolü olurken Dış Ticaret işlemlerdeki Pazar payı da elini güçlendirmekte. Garanti Bankasını İŞBANK ve YKB takip ederken Ücret ve Komisyon gelirlerini 2018 aynı dönemine göre en yüksek % 37,6 artıran banka olmasına rağmen AKBANK 4. Sırada yer almakta. 
Net Karlar eridi
Dört banka içinde 2018 aynı dönemine göre Karlılığını artıran banka yok. Gerek Piyasalardaki dalgalanmalar, Mevduat ve Faiz oranlarındaki oynaklık bankalar fırtınalı ortama hazırlıksız mı yakalandı tartışmalarını da başlatmış durumda. Uzmanlar, “Piyasalar iyi ve hareketli durumda başarı hikayesi yazmak sorun değil sorun zor koşullarda  başarı hikayesi yazmaktır” yorumları yapıyor. Takip oranlarındaki ev karşılıklardaki artış 2019’da Net Karın düşmesinde direkt etkili olurken Hazine işlemlerindeki Türev ve  Kur zararları da ayrı bir tartışma konusu oldu ve bankaların Brüt Kart artışlarının Net Kara taşıyamamasına neden oldu.
Üst Yönetim “hep bana” demeye devam ediyor
Her fırsatta tasarruf için Şube Kapatıp personel çıkaran banka Üst Yönetimi sıra kendilerine gelinde Tasarrufu unuttuğu görülüyor. Kur ve Enflasyon etkisi hesaplandığında Reel olarak Bilançonun ana kalemlerinde erimeler,Karlılıklardaki erimelere, Takip oranlarının artıp ana rasyoların bozulmasına rağmen Üst Yönetim giderlerindeki bu artışa BDDK’nın tavrı da merak konusu oldu. Zira Bankalar sonuçta Halka açık şirketler ve bu kadar giderin artması küçük yatırımcının nasıl korunacağı, bunun önünün nasıl alınacağı sorularına ana çözüm bulacak kurum BDDK. YKB üst yöneticilere 2018’in aynı dönemine göre % 40,9 ücret ve sağladığı faydayı artırırken % 30,9 artış ile AKBANK 2. Sırada yer almış durumda. En fazla ödemeyi ise 57,1 milyon TL Garanti Bankası yaparken, içlerinde çoğu ana kalemlerde 1. Sırada yer alan İŞBANK rakiplerine göre Üst Yönetime mütevazi bir ödeme yaptığı görülüyor.  
Paramedya olarak her 3 ayda bir bilanço ana kalemlere değerlendirerek okuyucu ile paylaşmaya devam edecektir. Sırada Kamu bankaları ve katılım bankaları var.