Hanife Fişek

İnsanların ismini telaffuz edemediği Associated Press öyküsü

yazar:

kategori:

Türkiye’de insanların yüzde 80’ine yakın bir bölümünün tefaffuz edemediği bu nedenle ünlü komediyen Levent Kırca’ya malzeme olan Associated Press’in öyküsü. 

Associated Press!
Siz bu kelimeyi doğru telaffuz ediyormusunuz bilemeyiz ama Türkiye’de insanların yüzde 80’ine yakın bir bölümünün doğru söyleyemediği biliniyor.
Peki Associated Press nedir, nasıl başladı? İşte AP’nin öyküsü
848 yılının Mayıs ayı başında New York’un 6 gazetesini temsil eden 10 adam, New York Sun gazetesinde bir masanın etrafına toplanmış hararetli şekilde tartışıyordu. Birbiriyle düşmanca rekabet halindeki bu altı gazetenin temsilcilerini bir araya getiren Journal of Commerce’in patronu David Hale’di. Dindarlığıyla bilindiği için diğer patronların ‘vaiz’ dedikleri Hale’in amacı, bir buçuk yıl kadar önce New York Morning Herald’ın patronu James Gordon Bennett ile kurduğu işbirliğine, New York medyasının diğer 4 büyük grubunu da katmaktı. 1846’da kurulan işbirliği ile oluşturulan atlı ulak sistemiyle, Meksika Amerika savaşının gelişmeleri ABD Posta servisinden daha hızlı şekilde New York’a iletiliyordu. Hale, bundan aldığı ilhamla, şehir dışı ve dünya haberlerini daha etkin ve fazla şekilde yansıtabilecek bir ortak haber havuzu oluşturulmasını sağlamak istiyordu.
YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN!