İşte Türkiye’nin tasarruf eğilimi:

yazar:

kategori:

ING Türkiye, Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2019 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklad

ING Türkiye, Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2019 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, toplam tasarrufların ağırlıklı kısmını oluşturan sistem içi finansal ürünlerin payı yüzde 83 ile geçtiğimiz iki yıldaki en yüksek düzeyine geldi. Bu yılın başından itibaren düşüşte olan tasarruf sahipliği, üçüncü çeyrekte 0.2 puanlık artışla yüzde 13.6’ya yükselirken, yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı 1.3 puan artarak yüzde 27.7’ye çıktı. ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Alper Gökgöz, tasarruf sahipliğinin ve tasarruf yapmayı planlayanların artmasının sevindirici olduğunu söyleyerek tasarrufu destekleyen ürün ve hizmetler sunmaya devam edeceklerini vurguladı.
Tasarruf araçları içinde altına yöneliş

Araştırmaya göre; üçüncü çeyrekte sistem dışı dövizden özellikle fon, bono/tahvil ve sistem içi altın yatırımlarına yönelme eğilimi gözlendi. Tasarruf araçları içinde ilk sırayı koruyan bireysel emeklilik fonları (yüzde 28’den yüzde 27’ye) ve yastık altı nakit ve altın (yüzde 19’dan yüzde 18’e) hafif düşüş gösterirken, sistem içi altın (yüzde 12’den yüzde 14’e) ve fon  (yüzde 3’ten yüzde 5’e) enstrümanlarının tercih eğiliminde artış sürdü. TTEA’da geçen dönem ani yükseliş gösteren “dövizli vadeli hesap” aracının tercihinde ise üçüncü çeyrekte yüzde 13’ten yüzde 9’a gerileyişi dikkat çekti.
 
Yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanlar arttı

Araştırma sonuçlarına göre, yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı 2019’un 3. Çeyreğinde 1.3 puan artarak yüzde 27.7’ye yükseldi. Yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanlar arasında ‘3 ay içinde’ tasarruf edeceğini belirtenlerin oranı ise bir önceki çeyrekle aynı seviye olan yüzde 14’te kaldı. Tasarruf edememe nedenleri arasında “gelir yetersizliği” unsuru yükseliş seyrini sürdürerek 5 puan artışla yüzde 69’a ulaştı.