Bankalar Merkez Bankası’nı beklemeden faiz indirdi

yazar:

kategori:

Para Politikası Kurulu’nun 12 Aralık’ta yapacağı toplantıda faiz indirimine kesin gözüyle bakılırken, bankalar şimdiden mevduat faiz oranlarını düşürmeye başladılar. Bazı bankalar mevduata verdikleri faizi yüzde 10’un da altına çekti.
Merkez Bankası son altı ayda faiz oranlarını yaklaşık 10 puan düşürürken, gözler 12 Aralık’da yapılacak olan Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi. Bu toplantıda  100 ile 200 baz puan yani 2 puan civarı bir faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor.
Bu beklenti nedeniyle bankalar mevduata verdiği faiz oranlarını düşürmeye başladı.  Bazı bankaların mevduat faizini yüzde 10’un bile altına çektiği belirtiliyor. piyasada 1 milyon ve altı para için mevduat faizi 9.90 ile 10.50 arasında değişiyor.
İNDİRİM ÖNCESİ UZUN BAĞLAMA
Öte yandan PPK toplantısı için vatandaşlar faiz indirimine karşı parasını mevcut faizden daha yüksek bağlama telaşına düştü. Bankalar  mevcut oranlarla en fazla 32 günlük mevduat yapıyor. Daha uzun vade için toplantı öncesi oran vermiyor. Oran veren bazı bankaların ise bu rakamı 9’a kadar düşürdüğü görülüyor.