Reuters: Kamu bankaları bugünde dolar sattı!

yazar:

kategori:

ABD ile İran arasında yaşanan gerginlikte borsada yaşanan sert düşüşe rağmen dolarda önemli bir hareket yaşanmamasının arkasında kamu bankalarının dolar satışı gerekçe gösterildi. 
Uzun bir süredir dövizi kontrol altında tutmak için  dolar satan kamu bankalarının bugün de etkili olduğu iddia edildi. İngiliz haber ajansı Reuters’in iddiasına göre, kamu bankaları bugün de TL’deki değer kaybını sınırlamak adına piyasada döviz satışı tarafında “aktif”  oldu.
Reuters’a bilgi veren üç işlemci geçen haftanın ardından kamu bankalarının bugün de TL’deki değer kaybını sınırlamak adına piyasada döviz satışı tarafında “aktif” olduğunu söyledi. Bir işlemci, “Kamular bugün de piyasada döviz arzı tarafındalar. Miktar açısından net bir şey söylemek zor ancak TL’de aşırı değer kaybına izin verilmeyeceği izlenimi de aşikar” dedi.
YABANCIDAN OLUMSUZ RAPOR
Rabobank Stratejisti Piotr Matys ise Cuma günü yayınladığı raporda, petrol fiyatlarındaki sert artışın Türkiye için iyi olmadığını ve dolar/TL’yi 6.00 psikolojik seviyesini tekrar denemeye doğru yönlendirdiğini söyleyerek, “Kamu bankalarının TCMB adına TL’yi savunmaya karar verip vermeyeceklerini izleyeceğiz” demişti.
Hazineden sorumlu bir bankacı, “Kamu bankalarının yabancı para pozisyonuna baktığımızda yılın son haftalarında TL’yi destekleyici nitelikte adımların başladığını görebiliyoruz. Geçtiğimiz hafta için henüz tüm veriler açıklanmasa da artan jeopolitik tansiyonun etkisini azaltmak adına özellikle Cuma günü TL’ye destek olunduğunu söyleyebiliriz” dedi ve ekledi:
“Burada tabii ki önemli bir ikilem var; hükümetin aşırı değerli ve aşırı değersiz TL istemediğini kendi söylemleriyle ‘rekabetçi bir kur’ istediğini biliyoruz. Yani TL’de satış baskısının kuvvetlenmesiyle birlikte kamu bankalarının piyasada olduğunu görmek şaşırtıcı olmayacaktır.”
Bankacı Cuma günü TL’deki değer kaybının benzer para birimlerinin altında kalmasında kamu bankalarının etkisinin olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz haftalarda yılsonu yeni pozisyon alma isteksizliğinin azalmasıyla 5.95 civarında dar bantta seyreden dolar/TL İran-ABD gerilimiyle 5.9790’a kadar yükseldi. Kur Cuma gününü 5.98’nin hemen altında tamamladıktan sonra bu sabah güne 5.97’nin hemen üzerinde başladıktan sonra saat 1644’te 5.9760/5.9765 seviyesinde bulunuyor. Aynı saatte sepet bazında TL 6.3344/6.3352, euro/TL ise 6.6928/6.6940 seviyesinde bulunuyor. TCMB’nin 12 puana ulaşan faiz indirimleri ardından azalan reel getiri ve TCMB’nin önümüzdeki dönemdeki faiz adımları da TL’de takip edilen bir unsur olmaya devam ediyor. Dolar/TL 2018 yılını 5.2930 seviyesinden kapatmıştı. TL 2019’da dolar karşısında %11 civarında değer kaybederken, yaklaşık %37 değer yitiren Arjantin pesosunun ardından dolar karşısında en kötü performans gösteren gelişmekte olan para birimi oldu. TL’nin değer kaybı %10’un hemen üzerinde gerçekleşse de, yıl içindeki dalgalanma daha belirgin yaşandı.