Fitch, bankaların takip oranı 7 -8′ e çıkacak!

yazar:

kategori:

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türk bankacılık sektöründe NPL oranının 2020 yılı sonu itibarıyla %7-8’e yükselmesini beklediğini belirtti.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türk bankacılık sektöründe NPL oranının 2020 yılı sonu itibarıyla %7-8’e yükselmesini beklediğini belirtti.
Fitch’in bugün yayınladığı raporda Türk bankalarının faiz gelirleri 2019’un dokuz aylık döneminde faiz giderlerinin yaklaşık %10 altında yer aldığı ifade edildi. Raporda, Ağustos 2018’deki kur şoku ve akabinde gelen resesyondan sonra oluşan kısa vadeli riskler azalmış görünse de 2020 yılında aktif kalitesi üzerindeki baskıların Türk bankalarının performansı üzerinde baskı yaratmaya devam etmesinin beklendiği belirtildi.
Faiz giderleriyle ilgili faiz nakit akışının düşük olmasının genellikle, üçüncü ya da ikinci grup olarak sınıflandırılan sorunlu kredilerden dolayı ödeme dönemi kaçırılan ya da ertelenen ödemelerden kaynaklandığının altını çizen Fitch, dolayısıyla bu durumun artmasının sorunlu kredilerin oranında artışa işaret edebileceğini belirtti. “Faiz nakit akışının faiz giderlerine oranında düşüş sorunlu kredi oranında bir artışın aynası” tanımını yapan Fitch, bununla birlikte kredilerin faiz ödemelerinde gecikmelere göre hemen yeniden sınıflanamadığını, faiz rasyosunun kredi rasyosundan hafif yüksek olma eğiliminde olduğunu da belirtti. Raporda Türk bankacılık sektörünün NPL oranının 2018 sonu itibarıyla %3.8’den Kasım 2019 ortalarında brüt kredilerin % 5.2’sine yükseldiği belirtilerek “ılımlı kredi büyümesi ve düşük write-off oranı göz önüne alınırsa 2020 yılı sonuna kadar %7-8’e çıkacağını tahmin ediyoruz” denildi.