Dolarda tansiyonu ABD yaptırım korkusu yükseltti

yazar:

kategori:

Uzun süredir konuşulmayan ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımlarının  yeniden gündeme getirilmesi doların yüzde 1’e yakın yükselmesine neden oldu.
Fitch’in TCMB faiz kararı sonrası bankanın kredibilitesine yönelik eleştirisi ve olası bir ABD yaptırımına ilişkin beklentilerin kuvvetlenmesi doların bugün yeniden 5.90 seviyesine yükselmesine neden oldu.
Döviz uzmanları, “ABD’den bir yaptırım söylemi uzun süredir gelmiyordu. Bu biraz piyasayı baskıladı. Fitch yorumları ise aslında piyasanın bildiği riskleri tekrarlıyor. Yine de bu iki gelişme ile birlikte bugün TL’de bir miktar değer kaybı görüyoruz. Benzer ülkelerden daha fazla bir kayıp var ancak nominal olarak bu kayıp da sınırlı. TL bugün dolar karşısında %0.6 değer kaybederken benzer ülkelerde %0.35 değer kazancı ila 0.6 değer kaybı arasında hareket etti.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, dün akşam yayımladığı raporda para politikası kredibilitesindeki zayıflığın ve reel faizlerde yaz aylarından bugüne büyük düşüşün, Türkiye’nin kredi notu üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğini belirtti.