İşte bankalara soruşturma gerekçesi

yazar:

kategori:

Rekabet Kurumu’nun 20 bankaya açtığı soruşturmanın detayları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Rekabet ihlalinin gerekçesi ticari kredilerde kullanılan faizler:
Cuma günü piyasaların kapanışından kısa bir süre sonra açıklanan bir haber adeta bomba etkisi yaratmıştı. Habere göre, Rekabet kurumu 20 bankaya soruşturma açmıştı. Söz konusu soruşturmanın gerekçesi ise bilinmiyordu.
Soruşturmanın nedeninin bankaların ticari müşterilere kullandırdığı krediler olduğu öne sürüldü. 
Soruşturma kapsamına giren bir bankanın üst düzey yetkilisi, kendilerine ulaşan ilk bilgilere göre, soruşturmanın ana nedeni BCH / ROTATİF kredilerde uygulanan faizler.
Soruşturma kapsamına girmeyen bir banka yöneticisi ise BCH/Rotatif krediler ile ilgili iddiaları şöyle izah etti:
1- 2016 yılından itibaren firmalara orta / uzun vade kredi vermede itina ile davranıp kredileri kısa vadede yığılmasının sağladılar. ( Kriz öngörüsü nedeni ile bankanın taktiridir )
2- 2018 yılında Bankaların firma limitleri olmasına rağmen limit boşluklarını kullandırmadılar veya haftalık kullanım sınırlaması getirdiler.
3- BCH / Rotatif kredilerin teminatına ağırlıklı müşteri çekleri verildiği için kredili müşterinin teminata verdiği çekler tahsil olup krediden düşülmüş müşteriye yeni kredi verilmemiştir.
4- Faiz oranları 2019’da düşmeye başlayınca  bazı bankalar fırsatçılık yaparak BCH / Rotatif kredilerin faizlerini düşürmek için müşterilerden peşin komisyon istemiştir.
5- Bazı bankalar yeni kullandıracakları BCH / Rotatif krediler için Peşin komisyon istemiş müşteriye ek maliyet yansıtmışlardır. Kredi 2 gün sonra kapansa bile müşterinin ödediği peşin komisyonda iade olmamıştır.
6- Yeni kullandırılacak BCH / Rotatif krediler için müşterilerden “Limit Sigortası” kefillere “Ferdi Kaza Sigortası” gibi kredi ile ilgisi olmayan müşteriye ek maliyet doğuran ürünler satılmıştır.   
7- BCH / Rotatif kredilerin kullandırım sonrası belli bir süre vadesizde bırakılması / bloke edilmesi uygulamaları olmuştur.