Merkez’in kefen parası bu yılda gidiyor

yazar:

kategori:

Merkez Bankası, 35.2 milyar TL kâr payı avans tutarı ve 5.3 milyar TL ihtiyat akçesinden oluşan 40.5 milyar TL’nin hissedarlara dağıtımına başlarken, ilgili kaynak bu yıl da bütçeye erken transfer edilmiş olacak.
Merkez Bankası (TCMB) 35.2 milyar TL kâr payı avans tutarı ve 5.3 milyar TL ihtiyat akçesinden oluşan 40.5 milyar TL’nin hissedarlara dağıtımına başlarken, ilgili kaynak bu yıl da bütçeye erken transfer edilmiş olacak. Hazine’ye kâr transferinin geçen yıl olduğu gibi erkene çekilmesinin önünü açan kararı bu sabah düzenlenen Olağanüstü Genel Kurul’unda kabul edildi.
Bankacılar TCMB’nin bu yıl geçen yıla paralel bütçeye 50-55 milyar TL aktaracağını hesaplıyorlar. Hazine’ye yapılacak ödemelere 2019 için 10 milyar TL civarında oluşması beklenen kurumlar vergisi de eklenecek. TCMB Genel Kurulu’nda bugün bankanın 2019 yılı dönem kârından %90 oranında avans dağıtımı yapılmasına ve son yıl kârından ayrılan hariç birikmiş ihtiyat akçesinin kâra katılarak dağıtılmasına karar verildi.
TCMB geçen yıl ana hissedarı olan Hazine’ye kurumlar vergisi dahil yaklaşık 50 milyar TL transfer etmişti. Banka ayrıca geçen yıl bütçe açığını desteklemek adına kar transferini de uzun yıllar sonra ilk kez Nisan’dan Ocak ayına çekmişti. TCMB’nin geçen yıl attığı alışılagelmemiş bir adım da yaklaşık 40 milyar TL tutarında yıllar içinde birikmiş ihtiyat akçesini Hazine’ye aktarması olmuştu. Hazine artan bütçe açığını geçen yıl bu ve benzeri tek seferlik ödemeler ile azaltmıştı.