Jale’yi de kovdular!

yazar:

kategori:

Bankacılık sektörünün son kurbanı Jale  oldu. Ona da İFS yaptılar. Deniz Ateş yazıyor:Jale’nin hikayesi ve bankacıların korkusu İFS
İSF
İş akdi fesih;

İş sözleşmesinin feshi, İSF kısaltmasını ilk gördüğümde,  bunun AÖF ile ilgili olduğunu düşünmüştüm.  Sözleşmem fesih edildiğin de ise hiç yanılmadığımı, bunun açık öğretimin parçası olduğunu, hayat akışımızın ne çok şey öğreteceğini anladım.
Sahiden öğrenmenin yaşı yokmuş!
Sizi bilmem ama bizim bankada ( bizim diyorum, 18 sene çalışmış ve atılmıştım yani(İSF) ) Bizim bankada İş sözleşmesini fesih işini, şubede iseniz müdürünüz,  müdürseniz, bölge müdürü yapar. Bölge müdürü ve bölüm başkanı ve üstüne kimse İSF yapamaz, Genel Müdür ve yardımcılarına ne olduğunu bilemiyorum açıkçası.
Onlar hep çalışır, en kötü banka değiştirir ama hep çalışırlar,  bizde hep şubeler başarısızdır.
Bizim bölgede 30 şube vardı, bölge müdürünün beş yıl görev yaptığı süre boyunca, 20 şube müdürü işsiz kaldı, işsiz kalan müşteri temsilcisi sayısı bu sayının iki katıdır.
Fatura hep şubelere çıktı, hala atılmalar devam ediyor. İstihdam rakamında, çalışıyor gözüken, oysa çok atılacak çalışan var sektörde.
Şubeler günah keçisi.
Beni de attılar,  şubeden kapı dışarı edildim sizin anlayacağınız.
Siz anlarsınız ama başkasına anlatmak sorun.
Jale ile aynı bankalarda çalışmıştık, 20 yıl sonra o da açık öğretimin parçası olmuş, ben den uzun çalışmış,  “ne oldu ?”  diyorum, bir yandan dudaklarını kemirip hırslı şekilde ufka bakıyor, diğer yandan da anlatıyor. Jale çalışkanlığı başarılarıyla hep övünürdü.
En büyük krediyi o vermişti bölgesinde, en çok mevduat da ondaydı, hatta birkaç kez yurt dışı ödülü kazanmıştı. Biliyorum Jale’yi iyi tanıyorum. Jale hadi beni attılar seni niye attılar diye soruyorum , hedefler diyor hedefler! 
Hepimizin bir nedeni var açık öğretim ile tanışmamız için;  kimimiz yaştan, kimimiz heyecandan, kimimiz hedeflerden, kimimiz ise bir beyefendi ya da hanımefendi ile ters düşmekten açık öğretimli olabiliriz, bunun nedenini asla araştırmayın.
KENDİNİZE GÜVENİN
Öncelik mevcut durumunuzu kabul edin, atıldınız! işiniz yok sadece! yani gelir kapısı kapanmış. Bir kapı kapatır birçok kapı açılır emin olun güvenin kendinize. Tamam bana açılan kapı yok henüz ama açılacak. Sizin hayatta tek kapınız yok emin olun. Sadece dünyaya ilaç satmak, banka da çalışmak, tezgahtar olmak için gelmedik bir çok kapınız var hayatta bunu bilin ve sakin olun. 
İkinci yapacağınız istifa etmemek bırakın İSF yapsınlar hakkınızı alın mutlaka, arabulucu var kısa sürede başvurun ve hakkınızı isteyin.  Hakkınıza siz sahip çıkmazsanız, kimse size hakkınızı vermiyor, bizim banka da izinler verilmezdi, atılırken de izin paraları verilmiyor örneğin diyor Jale oldukça dertli bu konuda. Bu kadar büyük kurumları bu kadar küçük hesap yapanlar yönetiyor üzücüdür ama gerçektir de. Derler ya içi beni, dışı seni yakar.
Size uzatılan kağıda; genelde “…haklarım saklı kalmak kaydıyla…” yazılır. Zaten haklarınız saklı, kimse vermiyor sizin için saklıyorlar haklarınızı, sizin istemeniz önemli.
Keşke çok sesli hayatlar yaşayabilsek ama genel olarak monologlar hayatımızı ele geçirmiş. Bir kaç iyi (!) adamın elinde koca sektör, yazık hem de çok. 
Zaten benim işim güzide bankalarımızla hiç olmadı, hala çalıştığım bankaya bağlıyım ve severim, sahiden ekmek yediğim yere saygım ayrıdır benim. Bilirim ekmeğin değerini, benim işim, bir kaç iyi adamla aslında, sakın yanlış anlamayın! Ben de sizin gibi çalıştığım yere bağlıyım.
NEDEN KOVULDUN?
Üçüncü önemli yapacağınız yakın ve uzak çevrenizi iyi yönetmek olmalı, yeni duruma siz hazır değilken çevreniz hiç hazır olmayacak. İşin en önemli kısmı burası, kimse sizin neden atıldığınızı anlayamayacaktır. Siz de anlayamayacaksınız. Sahi ne yaptınız da atıldınız? Jale hedeflerden gitmiş aramızda kalsın! performansı yetersiz Jale’nin. Babam ablama sormuş neden attılar? diye. Başımı bir belaya mı bulaştırmışım ?!  
Babam hala neden atıldığımı anlamıyor. Oysa 18 yıldır beni atacaklar demiştim her akşam eve geldiğimde …babam yaşlanmış, anlamamış beni.
Eşiniz de anlamayacak emin olun her akşam söyleseniz de.
Hayatınızda avukat bilmezken arabulucu görüşmeniz olacak, bir çok avukatla tanışacaksınız.
Arabulucu tutanağının İkinci sayfasını haklarınızla ilgili olan kısım, şerh düşün haklarınızla ilgili, neye imza attığınız önemli. Kısmi uzlaşma tutanağı yapabiliyorsunuz bu süreçleri avukatınız olmadan yürütebilirsiniz. Boşu boşuna para vermeyin dışarıya.
Paranız değerli, çok emek verdiniz onu kazanmak için. Çoğu avukat arabuluculukta yatan tutarın %5’ni alıyor bir de uzlaşma avukatına %3 vereceksiniz. Uzlaşmama hali sizin haklarınızın mahkeme kanalına gittiği anlamına gelir avukatsız da yönetenler vardır. Ama burada destek almanızı ya da danışmanızı öneririm. 
Avukatlar genelde bu durumda %10 gibi tarifeleri var. Açık öğretimde neler var neler. Hayat size öğretiyor kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? İhbar tazminatı nedir? hepsini bileceksiniz, zor değil, sizler en çok krediyi verdiniz, en fazla mevduatı topladınız kolay olacak bütün bunları öğrenmek rahat ve mutlu olun.
Hayat size çok şey sunacak.
Jale de, ben de, sen de kısa sürede işsiz kalacağız; bu belli asıl iş sonrasında; açık öğretimden neler öğreneceğimizde! Sakın çok kaptırmayın işinize, işiniz yok aslında.
En önemli madde hayatınız sizin ve kısa, sahip çıkmalıyız küçük küçük birikimler yapın, hem dost, hem de para biriktirin. Bırakın alış verişi, sigarayı. Üye olduğunuz ne kadar site varsa silin hesaplarınızı, hemen silin hesaplarınızda ki ucuzluk için harcayacağınız paralar sizin hayatınızı pahalılaştırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. 
Açık öğretimi iyi okumalıyız bize çok imkanlar sunacaktır. Hayatımıza, önce biz sahip çıkalım, bırakmayalım kötü yöneticilerimizin ellerine. 
Bir demet Nergis bile hayatımızı değiştirir,  içinize çekin, Nergis kokusu var hayatta.

Deniz Ateş
denizatate@yandex.com