Benzin fiyatları da yüzde 30 düşecek mi?

yazar:

kategori:

Rusya ile Suudi Arabistan’ın kavgası ve koronavirüs nedeniyle petrol fiyatları bir gecede yüzde 30 düşerek 30 doların bile altına indi. Peki Türkiye’de benzin ve dizel fiyatları da yüzde 30 düşecek mi?
Rusya ile Suudi Arabistan petrol üretiminin kısılması konusunda anlaşma sağlayamadı. Rusya üretimi kısmayacağını açıklayınca, Suudi Arabistan kızarak petrolün fiyatını aşağı çekti. Gelen panikle de petrolün fiyatı yüzde 30 düşerek 28 dolara kadar geriledi. Peki petroldeki bu şok düşüş, Türkiye’de pompa fiyatlarına yansıyacak mı?
Uzmanlar petrol fiyatlarındaki sert düşüşün Türkiye’de pompaya en fazla yüzde 2-3 arasında bir düşeşe neden olabileceğini belirtiyorlar. Uzmanlar, Türkiye’de akaryakıttan alınan tüm vergilerin yüzde 70’e ulaştığını belirterek, bu nedenle petrol fiyatlarındaki sert düşüşlerin Türkiye’de önemli bir fiyat artışına neden olmayacağını belirtiyorlar.
ÖTV ARTMIŞTI
Öte yandan geçtiğimiz hafta   petrolden ÖTV’yi yükseltmişti. Resmi Gazete’de yayınlanan 2178 karar sayılı düzenlenlemeye göre akaryakıtlar için uygulanan Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) değişiklik yapıldı. ÖTV tutarı litrede 1,9059 liradan 2,0559 liraya çıkarıldı. Değişiklik ile %7.98 zam yapılmış oldu.