BANKACILIKTA O YASA DEĞİŞİYOR

yazar:

kategori:

Bankaların adeta silah olarak kullandığı 5411 sayılı Bankacılık kanununun 74. maddesi değişiyor. Bu değişiklik yeni bir dönemi başlatıyor.
Bankacılıkta çeşitli düzenlemeleri içeren yeni bir yasa değişikliği gündeme geliyor., 
Hükümet tarafından hazırlanan ve seçimden önce Meclis’e gelmesi beklenen bu değişiklik en çok 5411 sayılı yasanın 74’cü maddesini etkiliyor.
Bilindiği gibi bu maddeye göre, gerek gazetelerde gerekse sosyal medyada bankaların şan, şöhret ve sermayelerini olumsuz etkileyecek yazı, görüş ve döküman yayınlamak suçtu.Nitekim bu maddeyi gerekçe gösteren bankalar özellikle facebook ve twitter gibi sosyal medyada kendileri aleyhinde yazılar yazan ve görüş bildiren bine yakın kişi hakkında suç duyrusunda bulunmuşlardı. 
Halen yürürlükte olan yasaya göre, basında ve sosyal medyada her hangi bir bankanın ismini vererek “tuvaleti çok kirli”bile diyemezsiniz. Derseniz ve o banka size mahkemeye verirse en az 3 yıl hapis cezası ile yargılanıyorsunuz.
OLUMSUZ ETKİLER Mİ?
Mesut Yılmaz’ın başbakanlığı döneminde çıkartılan bu yasa her hen kadar bankaları korumaya yönelikmiş gibi görünse de  belirli ailelerin sermayelerine yönelik iddiaların önünü kesmek amacı taşıdığı öne sürülüyor. Bu değişikliğin yapılması ile birlikte bankaların olumsuz etkileneceği eleştirilerine ise hukukçular, “çıkan bir haber hiç bir zaman bir bankanın şan ve şöhretine zarar vermez. Gerçekten verdiğine inandıkları bir haber içinde dava açabilirler. Bankalar bu maddeyi kendi keyfi çıkarları için kullanıyorlardı”yorumunu yaptılar.