Petrol neden düşüyor? Buna sevinmeliyiz mi?

yazar:

kategori:

Petrol fiyatları vadelide eksi rakamlara düşürken, uluslararası uzmanlar bunu “Salgın etkisi beklenenden uzun sürecek” şeklinde yorumluyorlar.
Petrol fiyatları tarihi bir düşüşe sahne oldu. Vadeli piyasada rekor düşüşle eksi fiyattan işlem görmeye başladı.
Peki petrolün düşüşü  Türkiye gibi ülkeler için olumlu bir gelişme mi?
Türkiye’nin  petrol ithalatçısı olması nedeniyle daha az cari açık verecek. Ancak petroldeki düşüş dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi Türk ekonomisinde de büyük zarar yaratacak.
Uluslararası finans uzmanları, petrolün düşüşünü iki nedene bağlıyor:
SALGIN UZUN SÜRECEK
İlk neden olarak Salgın etkisi beklenenden uzun sürecek. Özellikle Avrupa ve Amerika’da salgın kontrol altına alınamıyor. Önümüzdeki dönemde daha da artması yönünde beklentiler güçlendi.  Bu nedenle ülkelerin karantina süreci ve ekonomilerin durması petrole olan talebin yok denilecek seviyeye düşmesine neden olacak.
KÜRESEL DARALMA
İkince neden olarak da küresel daralma gösteriliyor. Küresel daralmanın Amerikan şirketlerinde yaratacağı büyük hasar nedeniyle beklenenden daha derin olacak. bu da petrole olan talebi azaltacak.
TÜRKİYE’Yİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Petrol fiyatındaki düşüş Türkiye’yi cari açık açısından olumlu etkilerken, ihracatının durma noktasına gelmesine neden olabileceği öne sürülüyor. Özellikle Türkiye’nin ihracatta en büyük pazarı olan Avrupa’da büyük bir durgunluk yaşanacak. Bu de Türkiye’nin ihcaratını ve dolaysıyla ihracat yapan şirketlerin  büyük zararlar yazmasına neden olacak.