Evli, Mutlu ve çocuklu bir şubeci!

Hanife Serter, bu hafta köşesini bir bankacıya bıraktı. Evli, mutlu ve çocuklu bir şubecinin yaşadıkları. Bu şubeciyi sizde hemen tanıyacaksınız!

Bu hafta köşemi yine isimsiz bir şubeciye bırakıyorum. Yazın, konuşun, anlatın demiştik, çok güzel anlatmış … Buyrun okuyun üst yönetimler . Biraz da anlamaya çalışın ama lütfen…

KÜRESEL SALGINDA BİZ BİZE          
              ÇALIŞMALAR


Merhaba Hanife Hanım, 
Dijitalin bankasında çalışıyorum.Şimdi herkes düşünecek dijital olduğunu düşünen 3-4 banka olduğundan hemen ipucu vereyim büyüüük  banka 🙂 Bilançosu büyük ama insanlığı küçük.Atm ye dokunmamak icin QR kodla para çekme hizmeti verirken,keşke personeline de azıcık dokunarak tanımaya çalışsa…Ailevi durumu nedir,evli mi,anne babasıyla mı oturuyor, kaç çocuğu var,eşi ne iş yapar,şubeye nasıl gelip gider,ne kadar mesafede oturur… Bunlar bir  o kadar basit,personeline halini hatrını soran yöneticiler için ögrenilecek bilgiler ,çocukluğuna inmenize gerek yok!
Bence arka planda robot çalıstırırken bankanın ön planında olan yöneticilere de insani değerleri öğretin,emin olun personele dokunduğunuz icin daha verimli olacaktır bu dokunuş.Çok iyi hatırlıyorum; calıstıgım bir  subemde yöneticim şubemize 1,5 yıl önce atanmasına rağmen toplantıda  bir çalısma arkadasimiza çocugun varmı diye sordu ve ekledi ”  aaa ben senin cocugun var sanıyordum” 🙂 hepimiz şaşırıp kalmıstık, personelinizle çok ilgilisiniz gerçekten.
Gelelim koronalı günlere,malumunuz dönüşümlü çalışıyoruz.Engelli değilsen, kronik hastalıgın yoksa, hamile değilsen ve süt iznin de bittiyse( örnegin ben cocugum 3 yaşında)  kalanlarla şubede bizbize çalısıyoruz.Bankacılık tarihi bu günleri de gördü malesef, maskeli eldivenli zor günler geçiyoruz, mesai saatimiz kısıtlandı ancak her an sizi geri çağırabiliriz edasında,sanki dısarda hersey günlük gülistanlık ,virüs bitmis piyasa düzelmis gibi 3 haftadır her cuma vadesiz baskıları,mailler havada ucusuyor…
Hedefsiz çalısmaya 3 hafta dayanabildiler…
Gözlemlerimi söyleyim; gisedeki arkadaslarimizin nöbetlese calismasi devam ederken,bireysel portföycüler subeye cagırılıyor,kobi py ler yine evden ve subede calısma nöbetlerine devam.Yalnız bireysel portföycüler  yokken vadeli mevduat takibi aksıyor,vadesiz bırakılmıyordu ki; bizim gibi tabletleri de yok evden yapabilsinler bu yüzden o arkadasların idari izni falan kaldı denilemez, kimi yerde hergun geliyorlar kimi yerde pazartesi cuma subeye getirtiliyor arkadaslar,onlar robot oldugundan onlara virüs bulasmaz tabi,gise,kobi,operasyon 5 er gun,10 ar gün kesintisiz izinli olurken bireyselcileri getirtmeleri bizde bu düsünceyi uyandırıyor.Ayrıca tek operasyon personeli olan subede o arkadas da idari izne cıkamıyor neden cünkü onun canı da kıymetli degil,o hergun calıssın.Merkezi uzaktan operasyon birimi kurdular bir zamanlar, izinli olan operasyon yönetmenleri yerine planlama yapıp islemleri yapabiliyorlar ama bu dönemde neden devreye girip bu arkadaslar idari izne cıkarılmadı bu da ilginc?!! Bir uygulama varsa herkese uygulanmalı…
Bu arada kronik hastalıgı olanlar,süt izni kullananlar,engelli personeller evlerindeler ve subedekiler onların yerine de çalısıyor.
Böyle riskli günlerde şubede olanların canı yok tam tersi kıymet bilinip subedekilere hosgörülü olunacagına tepelerine bindikce biniyorlar.Şube müdürleriyle başlayan yıllık izin kullandırımı simdi personelle devam ediyor. Evde olan mazeretli personellerin idari izinleri devam ederken calısan personel neden yıllık izin eritilmesiyle cezalandırılıyor? Eger tehlike gectiyse, önlemler azaltılıyorsa bitirin idari izinleri tam kadro çalısalım biz yıllık izin kullanmak istemiyoruz ki.Yıllarca 1-2 izin gününü fazla kullanmak icin 10 is gününe eklemek icin,cocuklarımızın hastalıgı,okulu nedeniyle izin alırken taklalar atan bize, simdi her ay 10 gün izin kullancaksınız diyorlar.Neden bu telaş? Neyin hazırlıgı yapılıyor? İcerde birikmis 90 günümü 9 ayda kullanırsam hedeflerim nasıl tutacak?Personel olarak hepimiz endiseliyiz,yeterince gergin,huzursuz,hastalık korkusu tasıdıgımız şu günlerde bunu yapmalarının gecerli bir acıklamasını yapsalardı keske.Herseyde oldugu gibi gizli saklı,ordan burdan duyulmayla basladı söylenti günlerdir ve yıl sonuna kadar tüm izinlerimiz bitince ne olacak kaygısındayız.Yolun sonuna yaklastık galiba.
DÖNÜŞÜMLÜ ÇALIŞMA 
Bu sürecte birçok şeye şahit olduk,hatta bunlardan kendimize ders aldık. Dönüsümlü çalısma saatleri uygulanıyor ama sanki kendimize tatil ilan edip Tunalı Hilmi Caddesi’nde takılacakmışız gibi ” bu bir tatil değil, aradık mı ulaşacagız ıııı cıss sakın evden cıkmayın, live meeting yapacağız, sabah 9 da hazııırr ol,tablet kucağa” der gibi karşısındaki personellerinin erişkin oldugunu unutup, adeta ilkokul çocugunu uyarır gibi davranıslara şahit olduk,çok aşağılayıcı.
Sevgili İK. mız, Sayın Genel Müdürlerimiz, lütfen sizin ve şubelerimiz arasında köprü görevini üstlenmesi gereken Bölge müdürlüklerimize  bunu bir anlatın,anlatın ki onlar da sube yöneticilerine de anlatsınlar. Geçen hafta çocugum ateşlendi sabahın 8 inde acile gitmisim saatlerce orda kalıp, cocugu anneme bıraktıgım gibi şubeye dönmüsüm bunu subede anlattigimda  “sen benden izin aldinmi hastaneye giderken, mesain 9 da başliyordu normalde,12 gibi düsünme” diyebilme anlayıssızlığına sahip olmak icin kaç kisinin canını yakarak bugünlere gelebildin diye düsünmeden edemiyor insan!… Hıı bu arada saat 12 mesaisi icin arabamla sabah 10 da evden cıkıyorum, çünkü 85 km mesafeye gidiyorum servisim yok aracım olmasa sürekli nasıl giderim onu da bilmiyorum,aracın yoksa öl, nasıl gidersen git anlayısıyla yönetiliyoruz.Diyorlar ki hem hasta olma,hem araban olsun, hem toplu tasımaya binme eee arabam bozuldu dün, ne yapacagım? Yöneticime söyledim nasıl gidip gelecegim bakalım, arabam bozuldu 3-4 günlük bir işi varmıs arabanın.Verdiği fikirler : ” Eşin ne iş yapıyordu senin, arabasi var mi? onu al(tabi ben düsünemedim bunu pardon,eşim askeri personel o da uzağa gidiyor ve giderken cocugu anneme bırakıyor)” eee zaten hafta sonuna ne kaldı o arada araban yapılır belki, birkac gun otobusle idare et”  dedi.
Sonuç: Başının caresine bak! Bir Allahın kulu da demiyor ki tayinini yapalım artık senin.Ya benim hic arabam olmasaydı???Bugün yarı kapasiteyle çalısan ve saat başı olan minubuslerle tedirgin sekilde subeye gelebildim, yarın sabah 9  da cıkacagım yine evden,koronalı günlerde gercekten çok yardımcı oluyor sube müdürüm.Çok merak ediyorum günlük tazminat veriyoruz dedikleri parayı yol parası yapın diyen sube yoneticime bu bilgiyi İK. mı verdi? Hani zor günler icin verilmisti o günlük tazminat? Biz emekciyiz ya cok kıymetliyiz,degerimizi görüyoruz…
BİZ BİZE YETERİZ!
Gercekten su zor gunlerde görüyorum da hani diyorlar ya BİZ BİZE YETERİZ, veya kurum icinde BİZ BİZE BULUŞMALAR falan hepsi hikaye, biz olmanın esamesi bile yok sizde.Sizin düsünmediginizi biz düsünmekten bıktık, basarı diyorsunuz ya,hani o hep ölçümlediginiz rakamlarınız,raporlarınızla başbaşasınız,yapayalnızsınız.Kendi başınıza gelmedigi sürece,isin ucu size dokunmadığı sürece harekete gecmeyeceksiniz.100 yılda bir başımıza gelen salgın hastalıkta bile hedef düsünebiliyorsunuz, insallah bu zor günler gecer de normal mesai saatimiz uygulanır siz de çalısanlarınıza uyguladiginiz  tatil yapıyor muamelesinden vazgecersiniz, sabah 9da grup whatsuptan kimlerin merhaba deyip demedigini kontrol etmekten de kurtulursunuz.İşte tam da bugünler için söylenecek bir sözü size ithaf ediyorum:
”  İşler zorlasınca insanların niteligi ortaya çıkar,kimisi kollarını sıvar, kimisi burun kıvırır,kimisi de toz olur”  tıpkı sizin gibi!

Evli,mutlu,çocuklu bir şubeci