KOBİ’ ye kredi vermek hobi oldu

Bankacı neden batacak krediye aracılık eder?  Aslında halk arasında bir inanış vardır, “banka zaten faiziyle alır daha çok kar eder batık krediden” denir. Gerçekten öyle mi? Deniz Ateş yazıyor:
Bankacı neden batacak krediye aracılık eder?
Yerli ve milli olunca benim ilgim ve sevgim hep fazla olur, bir fabrika gezerken sahiden ellerim terler, patronun boynuna sarılasım gelir, gerçekten söylüyorum bunları laf olsun diye değil. Bankacıyken,  para vermeye ya da vermemeye gittiğimiz ziyaretlerde, ben hep patrona sarılırken bulurdum kendimi. Yatırım yapmış, üretimini tamamlamış, çalışanlarının maaşını tam gösteriyor, vergisini düzenli ödüyor, hele bir de İhracat yapıyorsa ben o patrona sarılırım. Gerçek küçük dev adamdır karşımdaki benim için, değişmez. Reel sektör bizim bu günlerimizdir, yarınlarımızdır. Tıpkı çocuklarımız gibi, değerlerini çok iyi bilmeliyiz. 
Ne çok heyecanlandıran firma ve proje vardı, hala da vardır ben yokum sadece. Reel sektörün bankacılık sektörüyle birlikte kol kola verdiğinde ne büyük işlere imzalar atıldığına,  ne katma değerler yaratıldığına çok defa şahit oldum. Büyük firma olmanız demek pazarlık şansınız var demektir. Birçok bankada kredi limitlerinin açık olması sizinle çalışmak isteyen banka sayısı fazla olması sebebiyle, her iki taraf da çok saygın ve seçkin davranır. Kimse kimseyi kırmaz saygın bir ilişkidir ve hacimli işlerdir bunlar. Bunların içlerinde KOBİ ölçeklilerin de olduğunu belirtmeliyim.
MEMNUN OLAN YOK!
Ama genelde bozulan ilişkiler,  daha küçük ölçekli işlerde olur. Bankanın, parası olmayan çocuğa para veren konumda olduğu işlerdir bunlar, madem para veriyorum öyleyse anahtarları da ver diye alınan krediler. Bunlardan iki taraf da memnun olmaz aslında. Eğer siz firma sahibiyseniz almayın bu krediyi, inanın sonuç değişmez, anahtarlar gider. Bankacıysanız da vermeyin bu krediyi bırakınız baskıları, vermeyin siz, içinizin rahat etmediği işleme aracılık etmeyin. Mutsuzluk sebebi olur en iyi ihtimalle. İster kamu otoritesi bastırsın ister satış müdürü isterse Bölge Müdürü baskı yapsın, girmeyin içinizin rahat etmediği işlemlere. 
Aslında milletçe en çok kollamamız gereken teknik terimiyle KOBİ denilen bu firmaların, her bankada belirli bir segment için de değerlendirse de, sektörün nalıncı keseri gibi muamele etmesi KOBİlere gerektiği değeri verememiştir. Ama kar etmiştir sektör, bu firmalardan. Düzenleyicilerin, müdahalesi ile işler biraz durulsa da KOBİ seğmenti özelinde yapılacak çok iş var mutlaka.
Remzi bey izin verirse başka yazıya taşıyalım KOBİ sorunlarını, sadece bankalar çözemez ki KOBİ sorunlarını. Keza tarım sektöründe verilen krediler sanırım 10 yazı konusu olacaktır. Tarım sektörü de unutulmasın tıpkı çocuklarımız gibi bu günümüz ve yarınlarımızdır.
KOBİ ve Tarım Sektörünün sorunlarını, sadece bankalar çözemez ki !
Bendeki patrondan izin isteme alışkanlığı bir bankacılık alışkanlığıdır, eskiden hep söze ” bir önceki konuşmacının da dediği gibi.. ” diye başlar, “ Demet hanım ne güzel özetledi aslında..”  diyerek  devam eden kimsenin dinlemediği konuşmalar işte. Patrondan izin istemeler o zamanın alışkanlığı, patron dediğime bakmayın siz, hepimiz çalışandık aslında ama birileri patron maaşı kazanırdı. Ben de izin isterdim.
Konumuza dönersek kredi verin baskısı oyunu bozar. Hem de çok bozar. O banka vermiş sen neden vermiyorsun konuşması girmişse işe berbattır.
Zavallı KOBİ alır ne yapsın, veren el alan elden üstündür ne de olsa.  Çok kredi, (nakit akışının karşılamayacağı kadar tutar) firmayı batırır, sadece firmanın batma süresi geciktirir. Ama sonuç değişmez. Basiretli tüccar hayır demesini bilendir. Bankaya da bankacıya da hayır demek çok önemli iştir. Firmanızın mali durumuna önem vermelisiniz, tek konu üretim ve satış değil maalesef.
Peki, Bankacı neden batacak krediye aracılık eder?  Aslında halk arasında bir inanış vardır, “banka zaten faiziyle alır daha çok kar eder batık krediden” denir. Bu kökten yanlış bir şehir efsanesidir. Hiçbir banka batacak krediyi vermek istemez, bankanın ayıracağı karışıklıklar, paranın zaman değeri vs girdiğinde işin içine, vadesinde ödenen kredi tek tercih edilen ve doğru kredidir.
Peki ama sorunun cevabı ne? Bankacı neden batacak krediye aracılık eder? 
Bilmem ki ben artık bankacı değilim.
Patronlar izin verirse, bankacılar açıklasın neden batacak kredi veriyorlar?  
Siz siz olun, olmayacak duaya amin demeyin. Sizin için de, firmanız için de sonuç değişmez…unutmayın. 
 — 
Deniz Ateş
denizatate@yandex.com