Altına valör uygulaması ne demek?

yazar:

kategori:

BDDK altına 1 günlük valör uygulaması getirdi. Peki altına valör uygulaması ne demek? Vatandaşları nasıl etkileyecek?
BDDK aldığı son dakika kararı altın alım ve satımlarına 1 günlük valör uygulaması getirdi. Bu karar ne anlama geliyor. 
İşte madde madde valör:
-1 GÜNLÜK VALÖR NE DEMEK:
100 gram ve üstü alım satımlarında gün sınırlaması anlamına geliyor. Örnek olarak 100 gram altın aldığınız zaman bunu aynı gün içerisinde satamayacaksınız. Ancak ertesi gün satabileceksiniz. Yine bugün sattığınız altının parası da bir gün sonra hesaplarınıza geçecek.
-100 GRAM ALTI SERBEST Mİ?
BDDK’nın altın alım satımı 100 gram ile sınırlı. Yani gün içinde en fazla alım satım miktarı 100 gram olarak belirlendi. 99 grama kadar gün içinde alıp satabileceksiniz. Ancak bu alım satımınızın toplamı 100 gramı geçemiyecek. 
-100 GRAM ÜSTÜ ALTIN ALINAMIYACAK MI?
Paranız kadar istediğiniz ağırlıkta altını alabileceksiniz. Alıma bir sınır yok. Sadece aldığınızı aynı gün satamıyacaksınız.
-SADECE BANKALARDA MI YASAK VAR?
BDDK’nın bu kararı tüm altın alım satımları kapsamıyor. Sadece banka ve finans sistemi içerisinde yer alan banka, aracı kuruluş ve katılım bankalarını kapsıyor. Aynı zamanda yurtdışı foreks tarzı işlemleri de kapsıyor.
-ÇEYREK ALTIN ALINIP SATILABİLECEK Mİ?
Kuyumcular BDDK denetiminde olmaması nedeniyle kulyumculardan alım satım yapabileceksiniz. Ancak kuyumcuların da alım yaptığı büyük kuruluşların banka yolu ile ticareti yapması kısmen de olsa bu ticareti olumsuz etkileyecek.
-BDDK NE YAPMAK İSTİYOR
BDDK bu düzenleme ile paranın dolardan sonra altına da yönelmesinin önüne geçmek istiyor.
-BDDK KARANI NE KADAR SÜRECEK?
Şu anda net bir bilgi yok.