Sosyal medyada küçük yatırımcı tuzağı

Mevduat faizleri düşünce küçük yatırımcı mecburen borsanın yoluna düşüyor. Peki borsada küçük yatırımcıyı ne bekliyor? Deniz Ateş, sosyal medyadaki yatırımcı tuzağını yazdı: Bu bir YTD! 
PİST bakar mısın?
Yıllar önce bu işi bilen bir arkadaşım borsa için, burası borsa kim kime k…sa demişti! Yıllar geçti, bankadan atılınca da biraz param oldu ve borsaya girdim sonucunda param yok oldu! Yani bu argo değiş hiç değişmemiş.  Boğaların ortasında bize sadece boynuz düşüyor!.
Bakıyorum zarar eden şirketin hissesi öyle bir artıyor ki! Yılların bilgi birikimi alt üst oluyor. Her şeyimiz gibi borsamız da yerli ve milli sanırım. Gittikçe yabancı yatırımcı denilen çok paralı kesim borsamızı terk ediyor. Kurtlar sofrasında birkaç iyi adam bunu alın diyemiyor ama bir şekilde bir yerden ulaşıyor taraftar kitlesine. Hoop o hisse artıyor, sonra başka bir hisse için durum aynı oluyor. Bakın borsa da kazanç ve kayıp eden şirketlere; kaçını biliyorsunuz? Kaçının ismini duydunuz? Ben hiç birini bilmiyorum ama kazanç onlarda kayıp da tabi. 
PİST PİST bakar mısın? BİST’ten şunu al, bunu sat PİST bakar mısın? 
Bakanın elinde kalıyor ya da çok kar ediyor, artık param azaldığı için sonucu bilemiyorum neler oluyor.
Sosyal medya içerisinde ne çok benim bilmediğim ama şöhret isim varmış tahmin edemezsiniz. Ben kimi bulsam takip ediyorum. Sonuçta kim neyi alıyor neyi satıyor bilmeliyim. Takip etmenin hiç de kolay olmadığı bir piyasa, çok bilinmeyenli denklem burası.
Ben küçük yatırımcı bile değilim, anlattım size para kaynağını. Ama az zamanda çok şey öğrendim; bunlar kesinlikle yatırım tavsiyesi değil. Pay senetleri alımında her cümle böyle bitiyor YTD. Bunu da yeni öğrendim, para kaybetmek çok şey öğretiyor. Siz siz olun başkasının aklıyla yatırım yapmayın. Bunu da yeni öğrendim.
Başka neler mi öğrendim? Sizinle paylaşayım; kesinlikle YTD. 
Öncelikle ben bir kağıdı alıp sizlerle paylaşıyorsam emin olurum ki benim maliyetim sizlere göre düşüktür. Siz de işi bildiğini düşündüğünüz kişi aldı diye alarak, kağıttan kazanç bekliyorsanız bilin ki siz aldığınızda hisse yükselir ve o işi bilenler kağıttan çıkıyor. Sizin gibiler sayesinde artan kağıttan masa kazanıyor, siz ancak şanslıysanız kazançla çıkıyorsunuz ya da uzun süre bu kağıt ne zaman yükselir diye sosyal medya takipçisi oluyorsunuz. Benim pay senetlerini aldığım uzun süreli kağıtlarım var maalesef ne zaman yükseleceğini bilen yok!
Sosyal medya, işi bildiğini düşündüğünüz (!) ki gerçekten biliyorlar, ama bizim gibi küçük yatırımcı sayesinde büyük paralar kazanan ismini sayamayacağım yatırımcıyla dolu. Biz de işi bilmediğimiz ve işi bilen diye düşündüklerimize para kazandırmaktan başka bir yatırım yapmıyoruz. Emin olun masa her zaman kazanıyor. Borsada siz kaybederseniz ben kazanırım, ben kaybedersem siz kazanırsınız, bileşik kaplar misali.
Ama hayatın da bir gerçeği var, geçim derdi, kolay para kazanma hırsı, kazananların hikayeleri sonuçta bizim aklımızı çeliyor. Benim de çok aklımı çelen oldu emin olun. Güvendiğiniz yatırım uzmanı kişiler size hayal sunmaz, riski de söyler. Komisyon kazanmak için sizi maceraya atan bir yatırım temsilciniz olduğunu anlarsanız hemen terk edin onu, başka bir yatırım uzmanıyla çalışın ve baştan her şeyi konuşun.
 
Dünyanın hiçbir yerinde kolay kazanç diye işleyen bir mekanizma yok, emin olun. Keçinin bilmediği ot başını ağrıtır bundan da emin olun. Bu yazının da bir keçi tarafından yazıldığına da emin olun. Sakın bana banka hisselerinde neler olduğunu sormayın, artık bankacı değilim ne de olsa nereden bileyim. Patronlar biliyor mu şirketlerinin hisselerinde neler olduğunu?
Daha fazla denetimin olması gerekir pay senetleri piyasasında, göz göre göre küçük yatırımcının boynuz yediği bir piyasa olmaktan kurtarmalıyız. Küçük yatırımcıya her zaman ihtiyaç olacaktır. Borsaların kuruluş amacında da sermayenin tabana yayılması olduğu unutulmamalıdır. Düşen mevduat faizlerinin borsayı cazip hale getirdiği gerçeğini unutmayalım, daha çok küçük yatırımcı borsamıza ilgi duyacaktır.
Borsanın birkaç iyi adam tarafından yönetilen bir piyasa olmaktan bir an önce çıkartılması, değerli göz bebeği şirketlerimizin hak ettiği değerlere ulaştığı, güvenle yatırım yapılacak bir liman olması sağlanmalıdır.
Eski bir bankacı olan BİST başkanının tüm bunları kolaylıkla sağlayacağına eminim. 
Bu yazıyı sütten ağzı yanan eski bir bankacının YTD olmayan küçük serzenişi olarak okumanızı tavsiye ederim. 
( Remzi bey yıllık izinlerimizi pandemi sürecini bahane ederek yok saymaya hakkınız var mı? Evde  olsak da her hafta asistanınız iş bekledi bizden unutmayın.)
 — 
Deniz Ateş
denizatate@yandex.com