Bankaların AR’ sızlığı!

yazar:

kategori:

BDDK’nın bazı bankaları uyarmasının arkasında  Aktif Rasyo’nun manipüle edilmesi olduğu öne sürüldü. İşte BDDK’yı kızdıran Aktif Rasyo arka kapıları:
BDDK bazı bankaları Aktif Rasyo konusunda uyardı. Bankacılık çevreleri, bazı bankaların BDDK’nın bir ay önce devreye soktuğu Aktif Rasyo’yu bazı değişiklerle manipüle ettiğini öne sürdüler. 
Bankaların en çok manipülasyon yaptığı konunun başında KOBİ kredileri geliyor. Kredi tanımlarında değişikle -KOBİ-ihracat kategorisine değiştirerek rasyoyu tutturuyorlar. Türkiye’de KOBİ tanımının net bir şekilde yapılmamasından dolayı bankalar bu tür müşteri profilinde çok rahat değişiklik yapabiliyor.
-Yine bir başka Aktif Rasyo cinliğini ise kısa vadeli kredilerde yapıyorlardı.. BDDK’nın 3 aydan kısa vade krediler paydaya indirmesi üzerine  4 aylık krediler vermeye başladılar.
-Son olarak da bankaların arkadan dolanma uyanıklığı bono ihracında ortaya çıktı. 6 aydan kısa vade bonolar AR’da paya dahil edilmeyince 184 günlük bonolar ihraç ettiler. (6 ay = 183 gün)
BDDK son açıklaması ile arka kapdan kaçmaya çalışan bankaları uyardı. Bankaların yeni cinligi merakla bekleniyor.