Akrebin Kendini Sokmasında Sıra

Daha kaç  bordro görecek banka yöneticileri onun hesabını yapıyorlar. Bodrum’da alınan yeni villayı satsak mı, fazla gayrimenkul aldık ilerde sorun olacak bunlar diye, kendi aralarında ince hesaptalar. Deniz Ateş yazıyor:
İkinci çeyrek
Bankacılar hep çalışıyor, bütün dünya şalterleri kapatmasına rağmen bankacılar, hem evlerinde hem de şubelerinde çalışmaya devam ediyor. Bu dönemde bir çok sektör gibi bankacıların vefalı çalışma örneklerinin övgü topladığını belirtmeliyim. Özel bankaların çalışanlarına belirli kolaylıklar sağlayarak, yapmış oldukları teknolojik yatırımlarının meyvelerini yediğinden bahsetmeliyiz. Hem çalışanlarını korurken hem de müşterilerine hizmette hiçbir aksaklığa yer vermeden süreçleri başarıyla yönettiklerini söylemeliyim.
Sağ olsun meslektaşlarım, iyi ki varlar. Sektör ne kadar teknolojiye dayalı bir hale gelse de her bankanın çalışanın değerini anladığını düşünüyorum. Hatta birçoğu reklamlarında çalışanlarına yer verdi. Şube çalışanları en önde yer aldılar reklamlarda. Müşteri olarak hizmet aldığım bankacıyı ekranda görmek benim de çok hoşuma gitti, müşteri bağlılığım arttı, artık o bankada birikimlerim.
Kamu bankalarının da bu süreçlerde çok iyi sınav verdiğini kabul etmemiz gerekiyor. Gece gündüz çalıştılar. Hatta özel sektörün önünde yer aldılar. Kamu bankalarının sektöre liderlik ettiği bir dönem yaşıyoruz bankacılığın kurallarını artık kamu bankaları belirler hale geldi.
İlk çeyreğin sonunda evlerimize kapandık, bankacılar çalışmaya devam ettiler. Bir çok hayati sektörle birlikte, ikinci çeyrek sonuna yakın adına yeni normal denen ama normal olmayan günler yaşamaya devam ediyoruz.
Dedim ya artık bankacılık kuralları farklı yazılıyor emin olun banka yöneticileri oldukça zor durumda. Olmayacak hedeflere imza atmışlar, olmayacak hedeflerle hissedarlara vaatlerde bulunmuşlar. En zor olan hedeflerinin tutmamasıdır hayatta.
Artık bilançoları büyütmek zorlaşıyor farkındalar ama bunu nasıl dile getireceklerini bilemiyorlar. Yönetimlere üç maymun oynamak şu anda en iyi banka yönetim taktiği, nasıl olsa pandemi var! Yönetim Kurulu zaten bunlarla ilgilenmiyor, yelkenli en iyi covid ilacı bu dönemde.
Ama biliyorlar, sürdürülebilir bir maaş garantisi yok! Daha kaç  bordro görecek banka yöneticileri onun hesabını yapıyorlar. Bodrum’da alınan yeni villayı satsak mı, fazla gayrimenkul aldık ilerde sorun olacak bunlar diye, kendi aralarında ince hesaptalar. Az personel uygulaması da yapıldı artık maliyet azaltmaya geçersek hizmet aksamları başlayacak. Acaba ne yapmalı? Birkaç ay daha yönetim kadrosundan kimseye dokunulmasa!  Yurt dışından ev almakla fazla yaptık; onu mu satsak acaba. 
Artık yönetim kademesinde fedakarlık sırası, kamu banklarını takip edeceksek Genel Müdürümüze ihtiyaç var mı?
Daha düşük maaşla çalışacak çok Genel Müdür yardımcısı var emin olun onlardan biri  Genel Müdür yapılırsa, yapacağı ilk iş Genel Müdür Yardımcılarının sayısını azaltmak olur. O bilir Genel Müdür Yardımcı sayısının fazla olduğunu. Bunlara bağlı Bölüm Başkanı, Bölüm Müdürü, Bölge Koordinatörü ve yardımcıları, daha gidecek çok yolumuz var demek ki!
Kolayı şubeleri kapatmak, siz bunu seçiyorsunuz ama sürdürülebilir mi? Ne diye Almanya’dan ev aldık ki!
Sahiden hızlı geçiyor günler ikinci çeyrek dile kolay bitti. Bankacılar için milat sayılan bir çeyrek daha bitti! Her çeyrek bittiğinde başka bir çeyrek gelmesin isterdim çalışırken. Size de oluyor mu? Ama yeni bir çeyrek daha başlardı. Hatta yıl bitmesin diye dualar ettiğim olurdu. Ama yıl da biterdi. Çeyrek çeyrek hayatımızın bitiren hedeflerimizi çok iyi biliyorum. Sizleri çok iyi anlıyorum benim eski çalışma arkadaşlarım. Emin olun bu çeyrekte bitecek hatta yıl da bitecek siz kendinizi bitirmeyin; hep siz önemlisiniz sizi önemsiz görseler de siz sizi unutmayın.
Üçüncü çeyrek artık akrebin kendisini sokmasında, sıra yönetim kademelerinde; unutmayın banka yöneticileri siz de değerlisiniz en az çalışanlarınız kadar. 
— 
Deniz Ateş
denizatate@yandex.com