Tarihi manipülasyonda bıyıklı şüphesi

yazar:

kategori:

Borsadaki tarihi manipülasyonun arkasında Bıyıklı tabir edilen yabancı görünümle yerli oyuncular mı var? İşte TÜPRAŞ ve PETKİM’deki büyük hareketin detayları:
Borsa son yılların en büyük manipülasyona şahit oldu.  Yabancı haber ajansının yanıltıcı haberi TÜPRAŞ ve PETKİM hisselerinde büyük fiyat hareketine neden olurken, borsadaki operasyonun bıyıklı tabir edilen yabancı görünümdeki oyuncuların yaptığı konuşuluyor.
PETKİM ve TÜPRAŞ da manipülasyon oldu mu olmadı mı?
İlk olarak PETKİM hisse senedindeki hareket incelendiğinde çok ilginç bir grafik ortaya çıkıyor. Hisse senedi 28 Temmuz’da 4.248 TL’den işlem görüyor. Aynı gün Merkez Bankası’nın rezervlerine yönelik olumsuz haber çıkıyor ve borsa ile birlikte hisse senedi de son ayların en sert düşüşünü yaşıyor. Hisse senedi sadece 7 günde 3.343 TL’ye gerileyerek yatırımcısına adeta rekor zarar yazdırıyor.
PETKİM’i O GÜN KİM ALDI?
PETKİM 7 Ağustos günü dip yaparken hisse senedinde alıcı ve satıcı tarafına bakınca 2 milyon 121 bin lot net alımla QNB Finans Yatırım çıkıyor. QNB O gün PETKİM’de toplam 15 milyon lot işlem yapıyor. 6 milyon874 bin lot satışı 3.477 TL ortalama ile satıyor. Yine aynı gün 8 milyon 995 bin lot senedi 3.474 TL ortalama ile alıyor.
PETKİM’de bir başka yüklü alımı Yapı Kredi Yatırım yapıyor. Bu kurum toplam 48 milyon lot işlem yapıyor ve yaklaşık 1 milyon lot artı ile günü kapatıyor. Yapı Kredi 3.484 TL ortalama maliyet ile alımlarını yapıyor.
Üçüncü en çok alım yapan kurum ise İş Yatırım. Bu kurum da yaklaşık 1 milyon lot artı ile günü kapatıyor ve alış maliyeti 3.633 TL.
TÜPRAŞ’I O GÜN KİM ALDI?
PETKİM’deki grafiğin aynısı TÜPRAŞ’a da yaşanıyor. Öyle ki, grafikte her iki hisse benzer hareket yapıyor. TÜPRAŞ 28 Temmuz’da sert bir düşüş yaşıyor ve 7 Ağustos’ta adeta dibi görüyor. 7 Ağustos günü hisse senedinde Merrill LYNC ortaya çıkıyor ve 76.38 maliyetle 129 bin lot net alım yapıyor. Yine OYAK yatırım 64 bin, Yapı Kredi Yatırım ise 52 bin lot ile net alım yapıyor. Satıcı tarafından ise 242 bin lot ile Ak Yatırım ve 135 bin lotla Garanti Yatırım var.
HİSSE SENEDİ ADETA HAZIRLANDI
Her iki hisse senedi de 7 Ağustos gününden sonra ilginç bir şekilde yükselmeye başlıyor. TÜPRAŞ, yabancı haber ajansının haberinin geleceği güne kadar hiç düşmeden düzenli olarak yükseliyor. TÜPRAŞ 7 Ağustos’ta 73 lirayı gören hisse senedi o gün en yüksek seviyeye yakın yani 77 lira 90 kuruştan kapatıyor. Müjde ile ilgili spekülatif haberlerin gelmesinden bir gün önce 18 Temmuz’da senet 81 liraya kadar yükseliyor ve 81.07 ortalama ile günü kapatıyor.
O GÜN NE OLDU?
Cumhurbaşkanı’nın müjdeli haberi verdiği gün borsada PETKİM taban olurken, TÜPRAŞ ise tabandan döndü.  PETKİM’de rezerv haberinin açıklandığı gün en büyük satışı HSBC yatırım yaptı. 13 milyon 647 bin lot satışı 4.831 lira ortalama ile sattı. Bunu karşılık alıcı tarafında Garanti Yatırım 14 milyon lotu 5.158 lira ortalama ile satın aldı. Hisse senedinin o gün 4.19 kapanışı göz önüne alındığında 14 milyon lotta oldukça ciddi bir zarar ortaya çıkıyor.
TÜPRAŞ’ta ise benzer hareket var. İş Yatırım 700 bin gibi oldukça büyük bir rakamda satış yapıyor. 82,95 TL kapanış yapan hisse senedinde yine alıcı tarafından Petkim gibi Garanti Yatırım var. Bu kurumun alımları 104,4 lira ortalama ve net alışı 469 bin lot. Garanti Yatırım alımları bu senette de büyük zarar yazıyor.