Bankada G notu isyanı!

yazar:

kategori:

Körfez sermayeli banka, kronik rahatsızlıklarından dolayı eve gönderdiği yüzlerce personel düşük performans anlamına gelen G notu verdi. 
Son günlerde sık sık gündeme gelen Körfez Sermayeli banka; Personel sağlığını önemseyen gerektiğinde “aylarca işe gelme” diyerek özlük haklarını koruyormuş algısı yaratırken arka planda yaptığı işler ile bu sefer sınıfta kaldı.
Mart ayında Pandemi ile beraber Kronik rahatsızlığı olanları korumak amacıyla evden çalışma olanağı sağlayan banka Haziran ayı performans kötü diyerek işten atmanın temelini oluşturarak Performans notlarını “G” verdi yani Gelişmesi Gerekir dedi. İçlerinde 10-15 yıllık eski personelin de bulunduğu çok sayıda personel isyan bayrağını açtı. Personel içinde trajikomik konuşmalar geçmeye başladı :
Müşterileri eve kahve içmeye mi davet etseydik. Gel sana sigorta satayım diyecektik.
Hani sağlık sorunu olanların yanındaydınız!
Demek ki yalanmış çalışan sağlığı da neymiş!
Yetmedi;
Pandemi döneminde 2-3 ay kapalı olan çalışanlara da G verdiniz Kapalı şubede hedef nasıl tutar?
Yetmedi;
Bireysel de hamile, doğum izni, yıllık izin vs izine çıkanların hedefini şubede çalışana verdiniz başarısız olmasını sağladınız tuzakladınız Performans notunu da “G” verdiniz,  bu hangi vicdana sığar
Yetmedi;
“Haklarını verelim istifa et, istifa etmezsen ücretsiz izine gönderirim” diye tehdit ettiniz bu ne aymazlık,
Buda mı gol değil diye sevindiniz
Peki çiçeği burnunda insan kaynakları Genel müdür yardımcısına sorarım:
Sen gerçekten yönetiyor musun; yönetiliyor musun;
Yazacak daha çok şey var. Tüm bunlardan haberiniz var mı?
 Pandemiyi sizin çalışanlar mı icat etti, koşulları onlar belirledi de haberimiz mi yok?
Gün birlik olma günüdür
Biz olma günüdür
O halde “Biz” olun
Yukarıda evde çalışan personellerden Paramedya’ya yansıyan şikayetlerin bir kısmı sadece. Son günlerde personel azaltmak için fırsat kollayan bankalardaki İK Trafiği artmış durumda.  Yapılan “G” notu tuzağını Etik olmadığını, evde çalışmalarına rağmen hatta şubelerinin kapalı olmasına rağmen  hedeflemelerin şubede çalışıyormuş gibi artarak devam ettiğini, bu durumun İş Kanunu ve İş Sözleşmesine aykırı olduğunu hatta İş Sözleşmelerinde durum ile ilgili hiçbir madde bulunmamasına rağmen bankanın uygulamalarının  hukuk dışı olduğu belirtiliyor. Bankaların bir görevi de çalışan personeli Eğitim ve İş Başında eğitim vererek eksiğini tamamlamaktır. 10-15 yılda hala “Gelişmesi Gerekir“ diyen banka suçu personelde değil ona gerekli eğitimi vermeyen banka sistemine ve o kişinin yöneticisine faturayı kesmelidir. Yoksa ortada ciddi bir haksızlık oluşur ki bunun altından bankanız da o notları veren idareciler de kalkamaz.
Çözüm : ÇALIŞMA BAKANLIĞI VE BDDK PERFORMANS NEDENİ İLE İŞTEN ÇIKARILMAYI YASAKLAYARAK BU HUKUK DIŞI DURUMA ACİL MÜDAHELE ETMELİ.