Vergi rekortmeni şirketi faiz batırdı!

yazar:

kategori:

Üretim ve vergi rekorları kıran Kayseri Şeker Fabrikası, iki yılda neredeyse kapanmanın eşiğine geldi. Fabrikanın 2.5 milyar lira borcu olduğu iddia edildi. 
Aydınlık Gazetesi’nden Deniz Bilici’nin haberine göre, Kayseri Şeker Fabrikası’nın kötü yönetim nedeniyle borç batağında olduğu öne sürüldü. Üreticiler ekmek kapılarının kapatılmaması için Cumhurbaşkanına “denetim” çağrısında bulundu.
YÜKSEK FAİZLİ KREDİ ÇEKİLMİŞ
Nisan 2021’de yeni yönetim seçimi yapılacak olan Şeker Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Adayı Erkan Öztürk, konuyla ilgili Aydınlık’a konuştu. “Kayseri Şeker, kâr eden bir fabrikayken nasıl zarar ediyor veya zarar ettiriliyor? Acaba Adapazarı Şeker Fabrikası’nın başına gelenler Kayseri Şeker’in de mi başına gelecek? Satılması için mi zarar ettiriliyor?” sorularını soran Öztürk, “2.5 milyar zarar ortaya çıktı burada. Bu para nereye gitti, nereye harcandı; biz bunu öğrenmek istiyoruz” dedi. Turhal Şeker Fabrikası’nın 569 milyon liraya alındığını hatırlatan Öztürk, “4 tane Turhal Şeker Fabrikası alınacak para şu an ortada yok. Yönetim tarafından da herhangi bir açıklama yapılmıyor. Bu paranın nereye harcandığını, neden bankalara bu kadar yüklü bir şekilde borçlanıldığını, neden yüksek faiz oranlarıyla kredi çekildiğini biz her zaman soruyoruz ama bize herhangi bir yanıt verilmiyor” diye konuştu.
İÇ ANADOLU’NUN KALBİ
Kooperatifin toplamda 80 bin üyesi olduğunu belirten Öztürk, “Kayseri, Turhal, Boğazlıyan şeker fabrikaları hepsi aynı bünyede. Burası dolaylı yollardan 8 milyon kişiye hitap ediyor. İç Anadolu’nun büyük bir kısmı demek bu. Buranın batması demek 8 milyon insanın bundan etkilenmesi demek” bilgisini verdi.
Fabrikanın rant amacıyla zarar ettirildiğini savunan Öztürk, şöyle dedi: “Burası Kayseri’nin gözbebeği diyebileceğimiz bir arazi üzerine kurulu. 7 milyon dönümlük çok değerli ve çok büyük bir arazisi var. Bizim düşüncemiz, buradaki amaç, burayı borçlandırarak bu araziye el koymak.”
Fabrikanın Kayseri dışından; bağımsız bir şekilde teftiş edilmesi gerektiğini söyleyen Öztürk, “Ben zaten belgeleriyle buranın borcunu ifşa ediyorum, buyursunlar gelsinler, fabrika burada muhasebesi burada” ifadelerini kullandı. Çiftçilerin de mevcut yönetime çok kızgın olduğunu belirten Öztürk, “Çünkü çiftçiyi bankaya borçlandırdılar, borç yüküne soktular, paralarını kestikleri, vermedikleri için çiftçi çok kızgın. O yüzden çiftçi bana yöneldi, böyle olunca bu yönetim de kanunsuz işlere başvurdu. Kooperatifler Kanununa aykırı şekilde beni kooperatif üyeliğinden çıkarıyorlar, üye yapmıyorlar” ifadelerini kullandı.