Bankacılıkta doğum günü kutlama hedefi

Pandemi sürecinde bankalar onca satış hedefi altında ezilirken, bir de doğum günü satış hedefiyle uğraşıyor. Hanife Serter yazıyor:
Doğum günleri herkes için özel günlerdir. Dilekler dilenir, kutlamalar yapılır, hediyeler verilir. Sevdikleriyle birlikte olmaktan, hatırlanmaktan, iyi dilekler almaktan kim mutlu olmaz ki ? 
Ama son yıllarda bankalardaki üst yönetimlerin , özellikle de bölge müdürleri ve satış müdürlerinin doğum günleri daha bir özel kutlanmaya başlandı. İlk olarak hangi akıllının aklına geldiyse, o gün , o hafta tüm satışları o kişiye armağan etme, hediye edileceği için de her zamankinden daha çok “ ürün satma” talebi, modası başladı. 
Düşünüyorum da , hangi zavallı bölge Müdürü doğum gününde böyle bir hediye almak ister ki ? Sevgi, saygı sözleri , sağlık, huzur, mutluluk dilekleri varken, bankaya kar yazacak  “ vadesiz mevduatın arttırılması “,  daha fazla sigorta poliçesi satılması, daha çok kredi açılması hangi bölge müdürünün “doğum günü dileği” olabilir? Bunu bir insan olarak içtenlikle isteyecek kaç kişi vardır ? Dünyaya geldiğin o eşsiz günü bir kurumun karlılığını arttıracak satışlarla taçlandırmak. “Varlığım varlığına armağan olsun !” demenin en kötü hali olsa gerek. 
Kim bilir bugün de hangi bölge müdürünün doğum günüdür . Deniz kıyısında, Avrupa yakasında güzel bir yemek ve dostlarla kutlanması gereken bir “doğum günü” kim bilir yine hangi satışlara meze olarak  ortaya sürülmüştür. Birilerinin doğum günü kutlanacak(!)  diye , bugün yine kim bilir kimler doğduğuna pişman bir gün geçirmiştir . 
Bir kere de bir tanesi bir değişiklik yapsa. Mesela “ Bugün bölge müdürümüzün doğum günü olması nedeniyle  “hedefsiz bir gün “  ilan ediyoruz !”  dese. O gün o bölge müdürünün alacağı hayır dua her türlü kutlamadan, iyi dilekten  daha çok işe yarar eminim. Diğer taraftan da işler durmaz, emin olun her gün olacağı kadar yine olur, yine yapılır, satılacak olanlar yine satılır. Çünkü bankacılar kim ne derse desin sorumluluk sahibi insanlardır, işlerinin gereği neyse, kimse söylemese de yaparlar , satarlar . Bölge müdürüne , satış müdürüne yaranmaya çalışan ya da doğum gününü fırsata çevirip satış arttırma hırsına kapılan alt yöneticilerin bu yapmacık halleri insanları fazlasıyla rahatsız etmekte. Bırakın iyi dilekleri,  o an akıldan geçenleri söyleseler o doğum günleri o yöneticilere zehir olur. Neden bu kötülüğü o bölge müdürlerine yapıyorsunuz sevgili yalakalar ? Bu kadar mı nefret ediyorsunuz Bölge Müdürünüzden ? Onun böyle bir günde “ ah alması “ hoşunuza mı gidiyor ? Abartılı sevgi (!)  gösterilerinizin ardında gizli bir nefretiniz mi var bu kişilere karşı ? Çok mu zor bir iş arkadaşınızın  doğumgününü  içten, samimi, mütevazi bir şekilde kutlamak… böyle yaygarasını yapıp olmayacak dualar almasına sebep olmak. inanın hiç hoş değil. 
Doğum günü bir insan için gerçekten çok özel bir gün olmalıdır. O gün insan doğduğuna gerçekten memnun olmalıdır. Bu ise her türlü sahtelikten, yapmacıklıktan uzak, samimi bir kutlama ile mümkün olur ancak. Gerisi sabun köpüğü bir şov, bir gösteri, bir aldatmadır ancak. 
Çok yakın zamanda “ boş bir koltuğun “ bazen dolu bir koltuktan daha iyi iş çıkaracağını bizzat yaşayarak öğrendik. Bu durum koltuk sevdalısı, gücünü , kudretini , hakimiyetini koltuktan alan herkese büyük bir ders olmalı. Koltuklara, makamlara verilen değerin, hediyelerin o kişilere hiç bir faydası olmadığı iyi anlaşılmalı. 
Bir bankada üst düzey yönetici olsam ve doğum günümü satışlar hediye ederek kutlayacaklarını duysam çok üzülürdüm. Buna sevinenler varsa, o koltuğu evlerine götürmenin bir yolunu bulsunlar çünkü koltuk olmadığında kimse adlarını bile hatırlamayacaktır . 
Bugün doğan tüm banka bölge müdürlerinin  doğum gününü içtenlikle kutlarım. Sağlıklı , huzurlu, mutlu yaşlar dilerim. Dilerim ki etraflarında doğum günlerini içtenlikle kutlayacak onları gerçekten seven, sayan, değer veren iş arkadaşları olsun. Doğum gününü bile “Satışa”  çevirmekten daha fazlasını yapabilecek gerçekten başarılı ve yaratıcı ekip arkadaşları olsun. Çünkü sizin her halinizden , iyi gününüzden , kötü gününüzden fayda sağlamayı düşünmeyen iyi insanlarla çevrili olmak,  insana her zaman en güzel hediyedir.