Yabancılara bir hal oldu! Fitch’den Türkiye’ye olumlu rapor

yazar:

kategori:

Bir süre öncesine kadar Türk ekonomisine yönelik karamsar raporlarıyla bilinen Fitch’de Türkye’ye yönelik olumlu beklentilerini açıkladı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından hazırlanan raporda TCMB’nin faiz arttırdığı ve sadeleşmeye gittiği toplantının para politikası kredibilitesini artıran bir adım olduğu, ancak bunun tıpkı döviz rezervlerinde artış gibi zaman alacağı belirtildi.
Kuruluşun değerlendirmesinde fonlamanın 1 haftalık repo faizi üzerinden sağlanacak olmasının para politikasını daha şeffaf ve tahmin edilebilir yapacağı ve enflasyon hedefini desteklediği yorumunda bulunuldu. Para politikası kredibilitesinde Naci Ağbal’ın atanmasının ardından ilerleme ihtimaline dikkat çektiğini vurgulayan Fitch, atamanın ardından TL’nin %11 civarında değer kazandığına vurgu yaptı.
Raporda bununla birlikte TCMB’nin para politikası kredibilitesini yeniden inşa etmesinin zaman alacağı belirtildi. Türkiye’de reel politika faizinin Haziran ayında -%4.4 olan düzeyinden şu an %3.1 geldiği belirtildi. Fitch, 10 büyük diğer gelişen piyasa ekonomisinde ise bu oranın %0,1 olduğuna dikkat çekti. Politika sıkılaştırmasının Türkiye’nin dış pozisyonuna ve dezenflasyon öngörülerine bir miktar destek sağlayacağı tahmininde bulunuldu. Öte yandan yakın vadede Türkiye’nin döviz rezervi pozisyonunda kayda değer bir ilerleme öngörmediğini bildirdi.