COVID-19 vergi reform için iyi bir fırsat

yazar:

kategori:

İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Prof.Dr. Binhan Elif Yılmaz, COVID-19 döneminin kapsamlı vergi reformu için iyi bir fırsat olduğunun altını çizerken, bunun yapılmadığı gibi vergi sisteminin de esnekliğini kaybederek yıprandığını bildirdi.
Vergialgi.net tarafından düzenlenen “2020’li Yıllarda Vergi Reformuna Doğru” başlıklı panelde, akademisyenler ve eski bürokratlar vergi reformu ihtiyacı ve bu alanda atılması gereken adımları tartıştılar. 1950’li yıllarda Alman vergi sisteminden alıntılanan vergi sisteminde 100’ün üzerinde değişikliğin yapıldığı belirtilen panelde, devlete verme değil almayı inanç haline getiren toplumda Alman sisteminden sonuç alınamayacağı vurgulandı. COVID-19’un kapsamlı vergi raformu için iyi bir fırsat sunduğu kaydedilen panelde, sistemde yapılacak küçük değişikliklerin yeterli olmayacağının altı çizildi.İ
İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Prof.Dr. Binhan Elif Yılmaz, COVID-19 döneminin kapsamlı vergi reformu için iyi bir fırsat olduğunun altını çizerken, bunun yapılmadığı gibi vergi sisteminin de esnekliğini kaybederek yıprandığını bildirdi. Reform fırsatının halen devam ettiğini vurgulayan Yılmaz, GİB’in 13 Mart’ta bir duyuru yayınlayarak vergi ödemelerinin internet üzerinden yapılmasını istediğini hatırlattı.
Elif Yılmaz, kapsayıcılık konusunda problem olduğunu belirtirken, kapsanması gereken mükellefin kapsanmadığını, tam tersinin de geçerli olduğunu anlattı ve “Mükellef zor zamanda devleti ne kadar yanında hissederse vergiye uyumu da o kadar olumlu sonuç doğurur” diye konuştu.