Kanaat Önderi Rasyosu!

30 yıllık borsacı ve fon yöneticisi Tayfun Oral yazıyor: Artık dönem Kanaat Önderi Rasyosu dönemi. İşimiz ,bundan sonra bilanço yada teknik analiz yapmak kadar kolay olmayacak …Peki nedir bu Kanat Önderi Rasyosu?
Elon Musk ,geçenlerde Jeff Bezos’u geçerek dünyanın en zengin insanı oldu  ya ..Bu  da bize dert oldu ..
Süper  dolar milyarderlerinin servet yarışını izlemekle, hafriyat izlemek arasındaki benzerlik nedir ? 
Her ikisinde de yaşamdan kopmuş, şiirsel bir ahenkle ve yüksek konsantrasyonla işini yapan bir insanı izleriz … Hayranlık, büyülenmişlik ve kıskançlıkla ..
Zenginlik üzerinde fikir beyan etmek biz ölümlüler için bir kaç temel  başlıkta toplanır ..
-Abi ,adam bir öyle evde yaşıyormuş ki  , duvarlar tamamen monitörlerden oluşuyor.. Canı  dışarı bakınca ne görmek istese ekranlara onu yansıtıyormuş..
-Peki, canı ne görmek istese görebiliyor muymuş ?
-Herifin bir arabası varmış .. 100 km ye 3 saniyede çıkıyormuş..
-Peki  roket ?  Uzaya roket gönderme işi ?..
Biz kendi aramızda bunları konuşurken ,yanış anlamayın ,biz derken yakın çevremizdeki ” bizi  “ kastetmiyorum Dünyada yaşayan milyonlarca  “biz “ den bahsediyorum..İşin ,magazin tarafındaki  ekipten ..
Sonra bir tweet geliyor yukardan .. “ Use Signal “ . Göklerden , bilinmeyen bir kaynaktan  gelen bir mesaj gibi .. 
Hoop , magazin dünyasına yeni bir gündem düştü..  
Bu kısa iki kelimenin ,kutsal bir mesaj gibi  algılanması ardından biz ölümlüler arasında bir devinim, bir devinim..
Geçmiş zamanın dehası Zuckerberg ‘in  kız tavlamak için kurduğu ,kızların da tavlanmak için bulunduğu   Facebook tan başlayan  milyarderlik yolculuğu …ve bizim bu yolculuğa karşı  hissettiğimiz bilinçaltı öfke, kapakları yeni açılmış bir barajdan akan su gibi ,çağlayana dönüşüyor…
“Hadsiz!.. Benim bilgilerimi alıp sağa sola pazarlayan insan !”….
Enerjiyi olanlara değil ,olacaklara odaklamak …
Elon Musk, şu anda dünyanın en zengin kişisi değil sadece artık  ..Aynı zamanda rastgele kuruşluk hisse senetleri üzerinde de esaslı bir güce sahip. Tesla ve SpaceX CEO‘su “Use Signal” tweetini  attığında, insanlar Facebook’un sahip olduğu What’s App’e alternatif olan ,şifreli mesajlaşma uygulaması “Signal “ e akın etti.
Teksaslı bir mucit ve girişimci olan Chris Hymel tarafından kurulan teknoloji şirketi “Signal Advance (SIGL)”, perşembe ile cuma günü piyasa kapanışı arasında 60 sentten 7.19 dolara yükseldi ..
Milyarderin ,milyarlık tweet’i …  Bir günde % 1.100 yükselen rastgele bir hisse senedi bulup çıkardı … 
Kullanıcı sayısı ,yaklaşık 2 milyar kişiye ulaşmış  Whats Up’ ın bir öncü sarsıntı geçirdiği  apaçık..
Tek adam  yönetimi ..
Yeni, dünya düzeni ; takipçiler ve takip edilen arasında ..  Bu durum ,finansal analiz literatüründe yeni bir rasyo  ihtiyacı ortaya çıkarıyor ..Aşırı güçlenen kanaat önderlerinin  yönlendirme gücü ,trend belirlemede bu güne kadar kullandığımız  temel  ve teknik analiz rasyolarının da önüne geçiyor..
Bilançosu ne kadar zayıf yada kuvvetli olursa olsun ,yada teknik göstergeleri ne  vaad ederse etsin ; bir “egzojen “ ( dışsal )  değişken  ,tüm oyunu yeniden kuruyor ..
Bizi bekleyen en büyük risk burada ,artık !!!.. 
Bu güne kadar kullandığımız yöntemler bir çok analizin karması ..Kendi içinde  hataları düzeltme fonksiyonu da içeren  bir birikim ve analiz süreci ..Bu açıdan “OLR” radyosuna göre daha bilimsel, tahmin edilebilir ve tutarlı ..”OLR” radyosu ise ,yoğun olarak ruh haline bağlı olduğundan  tahmin edilemez ..
Önümüzdeki dönemde finansal piyasalarda kanaat önderlerinin kişilik analizlerini  ,gelişen  önemli  bir olaya nasıl tepki vereceklerini  tahmin etmeye dayalı yeni modeller kurmak gerekecek ..
Önümüzdeki dönem yatırım fonu yöneticileri ,yatırımcılar daha çok sosyoloji ve psikoloji öğrenmek zorunda kalacak..
İşimiz ,bundan sonra bilanço yada teknik analiz yapmak kadar kolay olmayacak
Bu vakadan öğrendiğim , Elon Musk ve benzeri tek adamların geçmişte hangi olaylar ve durumlarda nasıl tavır aldığı  konsunda çalışmam gerektiği.. Kanaat önderlerinin teknik analizini yapmak için bilgi biriktirmek gerektiği..
Önce ,dünyanın en fazla takipçisi olan ama aynı zamanda etkili  “( O.L. ) kanaat önderlerini” belirleyerek başlamalı işe ..Bunların tweetlerinin ,geçmişte piyasalar üzerinde yaptığı etkileri bulup çıkarmalı ..Bu datayı grafik haline getirmeli.. Sonra herbiri için bir etkileme katsayısı belirlemeli ..Öyle ya , hepsinin etkileme gücü farklı olacak ..
Mesela ; “signal “ için ; Musk desteğinin nerede olduğunu biliyoruz ..Ama Zuckerberg direnci konusunda henüz bir fikrimiz yok ..