Nouriel Roubini Bitcoin’i Lale Soğanı olayına benzetti

yazar:

kategori:

Dünyaca ünlü ekonomist Nouriel Roubini, kripto para Bitcoin çılgınlığına Lale Soğanı örneği vererek yatırımcıları uyardı. Roubini: en azından lalelerin bir faydası vardı.
Bitcoin 50 bin doları geçerken, yeni bir tartışma başadı: Bitcoin gerçekten bu fiyat eder mi?
Tartışmaya son katılan dünyaca ünlü enkonomist Nouriel Roubini’den  oldukça ilginç bir yorum geldi. Bloomberg’e yaptığı açıklamada, Bitcoin hareketini bir dönem Hollanda’da yaşanan Lale Soğanı çılğınlığına benzetti.
Nouriel Roubini,  konuşmasında yatırmcıları uyararak, “en azından lalelerin bir faydası vardı.” dedi.
NEDİR LALE ÇILGINLIĞI
Lale Soğanı çılğınlığı şu şekil anlatılıyor:

Yıl 1639, Amsterdam. Paraya boğulmuş bir şehir. Sıcak paraya. İspanyolların yeni dünyayı keşfetmesinden 100 yıl sonra, Amerikan kıtasının zenginlikleri ve küresel ticaret Hollanda’yı paraya boğmuş.
Para bolluğu yeni zenginlikleri yaratmış. Avrupa’daki en yüksek milli gelir bu ülkede.
Bu şehir aynı zamanda kumara aşık bir kent. 
Dünyanın her tarafından gelen para Hollandalıları adeta sarhoş ediyor. 
Uyanık tacirler bu para bolluğundan daha çok faydalanmak için İstanbul’dan lale soğanı getirir. Ve bugün 1 lira civarında olan lale soğanı 1639 yılında Amsterdam’da ağırlıklarının 100 katı altın değerindeydi. 
Amsterdamlı tacirler para kazanmanın yeni yolunu lale ile icat etmişti. Bu tacirler her gün değer kazanan lale soğanlarını pazarlamaya başlarlar. Öyle ki, elinde hiç lale soğanı olmayan tacirler gelecek yılın, hatta 2 yıl sonrasının hasadını satmaya başlarlar. Yani tarihte ilk maketten satış bu ülkede olmuştur. 
Ortada lale soğanı olmadan tacir sadece çizimlerle bir kaç yıl sonrasının hasadını satmıştı.
Bu, çılgınlık boyutuna ulaşır ve lale soğanı fiyatları dörde katlanır. Herkes lale soğanı peşindedir. Ancak soğuk bir şubat ayında Amsterdam’a para akışı hız keser. Bazı mezatlarda lale soğanları alıcı bulamaz.  
Tüccarlardan çok yatırım amaçlı lale soğanı alan halk, bunu satmak için çaba serf eder.
Ancak alıcı yoktur!
Fiyatlar yerle bir olur ve kimse soğan satamaz. Hollanda büyük bir kriz yaşar.