Merkez Bankası’ndan bankalardan ilginç talep!

yazar:

kategori:

Merkez Bankası’nın bankalara yolladığı bir yazı adeta şok etkisi yarattı. Merkez Bankası, bankalardan enflasyonla mücadele için ATM’lerde 200 TL’nin konulmamasını istedi.
Bugün Merkez Bankası tarafından bankalara gönderilen bir yazı, tartışma konusu oldu. Merkez Bankası bankalardan ATM makinalarına enflasyonla mücadele için 200 TL’lik banknot değil de küçük miktarlı bozuk paralar konulmasını istedi.
Bazı ekonomistler tarafından gerçek olmayabilir olarak da nitelendirilen belgeye göre, Merkez Bankası bankalardan oldukça ilginç bir talepte bulundu. 
Söz konusu yazıda şu ifadeler yer aldı:
Bilindiği üzere dolaşımdaki Türk lirası banknotların temiz ve dengeli bir kompozisyon içinde tedavülün sağlanması bankamızın asli görevleri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte enflasyonla mücadele kapsamında fiyat istikrarını etkileyen tüm unsurlar ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesinde emisyon politikasının şekillendirilmesi önem arz etmektedir. Bu doğrultuda, piyasadaki kupür dağılım dengesinin enflasyon beklentisine etkisi de dikkatle takip edilmektedir.
Nakit para ile yapılan alışveriş ve ödemelerin kolay, hızlı ve kesintisiz olarak sürdürülebilmesi için düşük kupürlü banknotların (5,10, 20 TL) yeterli miktarda dolaşımı verilmesi gerekmekte olup bu kapsamda bankamızdan yapılacak nakit çekilişlerinde, küçük kupürlü banknot tedbirinin arttırılması, hane halkının doğrudan nakde ulaşımı kanallarından olan ATM’lerde 200 TL’lik kupürlere yer verilmemesi, küçük kupürlü banknotların ulaşılabilirliği için bu banknotlara daha fazla yer verilmesi bankamız politikalarına katkı sağlayacaktır”
NORMAL BİR TALEP
Öte yandan söz konusu talebi değerlendiren Merkez Bankası eski bir uzmanı, bunun normal bir talep olduğunu belirterek, “Bu yuvarlama etkisini ortadan kaldırmak amacıyla yapılan sıradan bir taleptir. Çünkü bozuk paranın olmadığı piyasada fiyatlara yuvarlama yapılmaktadır” dedi.