Kredi faizini yükselten bankalar mevduat faizini düşürdü

yazar:

kategori:

Bankaların  ihtiyaç ve ticari kredi faizlerini yükseltirken, Türk Lirası mevduatına verdikleri faizi düşürmeye başladıkları öne sürüldü. 
Merkez Bankası iki kez yaptığı faiz arttırımı ile gösterge faizini yüzde 17’ye çekerken, bankalar mevduat faizini yüzde 16’nın da altına çektiler. Merkez Bankası’nın bugünkü zorunlu karşılık ayarının bu nedenle yapıldığı öne sürüldü. 
Reuters’a bilgi veren bir bankacılık kaynağı “Bugünkü Merkez Bankası’nın attığı adım makro çerçevede atılan adımlardan biri. Bankacılık çevreleri ile TCMB geçmişte topantı yaptı ve mevduat faizlerinin düşük kalmasından duyduğu rahatsızlığı TCMB bankalara ifade etti. Para politikasına uyum sağlanması yönünde bir beklenti vardı ama tam uyum sağlanamadı. Bu yapılan adımla TCMB medvuat faizlerinin olması gerektiği yere gelmesi yönünde bir yol gösterdi. Zorunlu karşılık kararının ardından zaten bazı bankalar olması gerektiği gibi bir mevduat faizi artışına gitti” dedi.
MEVDUAT FAİZİ YÜZDE 16
Öte yandan Merkez Bankası faizi yüzde 16 olmasına rağmen bankaların Türk Lirası’na verdikleri faizi yüzde 16 seviyesinin de altına çektikleri belirtiliyor. Bankalar özellikle 1 milyon TL ve altına yüzde 15’e kadar faizi çektikleri bunun da tasarruf sahiplerini dövize yönelttiği belirtiliyor.
Merkez Bankası’nın son hamlesi ile mevduat faizlerinin yüzde 17 seviyesi ve üzerine çıkması bekleniyor