Yabancıların Merkez’e faiz telkini!

yazar:

kategori:

Borsadan çıkan yabancılar gözünü faize dikti. Yabancı kurumların Merkez Bankası’na faiz telkini gelmeye başladı. 18 ile 20 arası faiz önerileri geliyor.
2 kasım 2020 tarihine kadar sürekli olarak Türk ekonomisi aleyhine raporlar yazan yabancı yatırım şirketleri,  bu tarihten sonra Türkiye’ye yönelik olumlu bir bakış açısına girmişlerdi. Ancak son bir haftadır yabancı raporları yeniden olumsuza döndü ve Merkez Bankası’na faiz arttırım tavsiyeleri gelmeye başladı.
İlk açıklama JP Morgan’dan geldi. Şubat enflasyon değerlendirmesi yapan kurum,  enflasyonda yukarı yönlü sürprizin esas olarak TCMB’nin kontrolünde olmayan faktörlerden kaynaklandığını belirten JP Morgan, “Ancak, yukarı yönlü sürprizlerin ısrarla devam ediyor olması zor kazanılan kredibiliteyi tehlikeye sokabilir. Dahası, emtia fiyatlarında devam eden artış ve  faiz oranlarında yükselişin de daha sıkı bir para politikası duruşunu destekliyor. Bunun sonucu olarak, TCMB’den politika faizini Mart toplantısında 100 baz puan artırarak yüzde 18,00’a çıkarmasını bekliyoruz” dedi.
YÜZDE 20 BEKLEYEN VAR
Yine Merkez Bankası’ndan yüksek faiz beklentisine giren yabancılar arasında Ekonomist Timothy Ash’de yer aldı. Türkiye’ye yönelik tweetleriyle tanınan İngiliz ekonomist, Merkez Bankası’nın faiz artışından emin bir yorumda bulunarak, “yüzde 20’ye direkt mi çıkartır yoksa kademeli mi ” tartışmasına girdi.