Bankaların ihtiyaç kredisi vurgunu!

yazar:

kategori:

Ünlü ekonomi profesörü Esfender Korkmaz açıkladı: Bankalar ihtayaç kredisin yüzde 68 kar ile veriyor!
Pandemi nedeniyle bankaların kullandırdığı ihtiyaç kredilerinde büyük artış yaşanırken, Prof.Dr.Esfender Korkmaz ilginç bir iddia ortaya attı. 
Prof.Korkmaz’a göre,Bankalar spekülatif kâr peşinde, kartel oluşturdular Korkmaz  iddiasını şöyle dile getirdi:
Bankalar spekülatif kâr peşinde, kartel oluşturdular. Bütün bankalar Merkez Bankası’nın banka ve kredi kartlarında tespit ettiği azami faiz üstünden faiz uyguluyor.
Merkez Bankası verilerine göre halen;
* İhtiyaç kredilerinde ağırlıklı ortalama faiz oranı; yüzde 23,60,
* Toplam TL üzerinden ortalama mevduat faiz oranı; yüzde 16,22,
* Bankaların kâr oranı; yüzde 68,7’dir.
TÜİK’in açıkladığı Ocak 2021 verilerine göre yıllık brüt mevduat TÜFE’ye göre indirgendiğinde reel faizi eksi 3,61 oldu. 
Yüzde 68,7 kâr oranı fahiş değil mi? Bankacılık devlet imtiyazıdır. Milletin ortak kurumu olan devletin verdiği imtiyazı kullanıp  halktan spekülatif kazanç elde etmek, piyasa ve rekabet düzenini bozmaz mı? Bütün bankalar yaklaşık aynı oranda faiz alıyorsa bunun adı kartelleşme değil mi? Bu şartlarda aç kalmamak için kredi alıp da ödemeyenlerin günahı var mı?
ÇÖZÜM NEDİR?
Prof.Esfender Korkmaz, çözüm olarak da şunu önerdi:
Çözüm olarak; Hükümetin kredilerde fahiş kârları önlemesi ve sınır getirmesi gerekir. Ama iktidar bunu yapmıyor.
Dahası bu gibi spekülatif piyasaların oluşmasının asıl sorumlusu siyasi iktidardır. Siyasi iktidar serbest piyasa ekonomisini, kendi düzenine göre yorumluyor. Seçim sırasında, pandemide bankaları kullanıyor. Söz gelimi bankaları kredi vermeye zorlamak için, aktif rasyosu uyguladı. Bankalar zora düşünce geri aldı. Bankalar da yüksek faizle denge sağlamaya çalıştılar.