Halkbank davasında Türkiye uzlaşmaya mı gidiyor?

yazar:

kategori:

Halkbank hisse senedi iki aracı kurumun yoğun işlemleriyle son 10 dakikada yüzde 6 prim yaptı. ABD ile Halkbank davası konusunda uzlaşma iddiaları sosyal medyada yer alınca banka açıklama yaptı.
Borsa endeksi ekside seyrederken, son 10 dakikada Halk Bankası hisse senedinde sert alışlar görüldü.  A1 Capital Menkul Değerler tarafından yoğun işlemliyle 5.36’ye kadar yükselen senet ile ilgili piyasada çeşitli spekülasyonlar dolaşmaya başladı. Bazı sosyal medyada da yer alan iddialara göre, dünkü Erdoğan-Biden görüşmesinde Türkiye ceza ödeyerek davanın kapatılması konusunda uzlaşıldı.
Bu haber seansın bitiminden sonra Halkbank tarafından yapılan KAP açıklaması ile yalanlandı. Halkbank’tan iddialar ile ilgili şu açıklama yaplıdı:
“Bazı basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medya hesaplarında; Bankamızın ABD’de devam eden dava süreciyle bağlantılı olarak jürili dava öncesinde Türkiye’nin tazminat ödeyip uzlaşmayı önerdiği ve söz konusu teklifin de ABD tarafından değerlendirildiği yönünde kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı ve hisse değerini etkileyici nitelikte haber ve söylentilerin yer aldığı anlaşılmaktadır.
Bankamızın ABD’de devam eden ceza davasıyla ilgili olarak Yabancı Devlet Yargı Bağışıklığı Yasası (FSIA-Foreign Sovereign Immunities Act) uyarınca New York İkinci İstinaf Mahkemesi nezdinde yapmış olduğumuz itiraza dair temyiz süreci devam etmekte olup temyiz süreci tamamlanana kadar Bölge Mahkemesi nezdindeki yargılama süreci durdurulmuştur.
ABD’de devam eden dava süreciyle ilgili gelişmeler hakkında düzenli olarak kamuoyunun ve yatırımcıların bilgilendirilmesi konusunda gerekli hassasiyet gösterilmekte olup bahse konu husus hakkında Bankamız dışında yapılan haber ve söylentilere itibar edilmemesi önem arz etmektedir.Kamuoyunun ve yatırımcıların bilgisine sunarız.”

 A1 Capital Menkul Değerler Aldı
Halkbankası’ndaki yoğun işlemlerin arkasın  A1 Capital Menkul Değerler çıktı. Kurum 5 milyon lota yakın alım yaptı. Yine bir başka alıcı ise Gedik Yatırım oldu.  Senette dikkat çeken bir başka konu ise  A1 Capital Menkul Değerler’in  data şirketi Matrik’e yaptığı analiz oldu. Şirket saat 18.10 itibariyle yaptığı analizde “Kısa vade Dirençleri: 5,18 – 5,27 -5,44″diye bilgi verdi.
Manipülasyon mu var?
Halkbank hisse senedindeki haberin banka tarafından da yalanlanması manipülasyon iddialarını güçlendiriyor. Borsa İstanbul, hissedeki işlemleri inceleme alırken, SPK ise asılsız haberleri mercek altına aldı.