Müşteri parasını vadesizde tutan aracı kuruma ceza

yazar:

kategori:

Sermaye Piyasası Kurulu çok önemli bir karara imza attı. Müşteri parasını nemalandırmadan boşta tutan Gedik Menkul Değerler’e para cezası verdi.
Son dönemde bankacılık sektöründe yaygın olarak uygulanan müşteri parasını vadesizde bırakma uygulamasına SPK’dan örnek bir karar çıktı. Türkiye’nin en önemli borsa aracı kurumlarından olan Gedik Menkul Değerlere Sermaye Piyasası Kurulu tarafından idari para cezası verildi. 
SPK’nın haftalık bülteninde yer alan bilgiye göre, Gedik Menkul Değerler, müşteri nakit bakiyelerinin toplu olarak değerlendirilmesinden elde edilen getirilerin müşteri hesaplarına oransal olarak dağıtılmaması ve müşteri nakit bakiyelerinin nemalandırılmaması kapsamında oran/tutar/hesaplama yöntemi hakkında bildirim yapmaksızın müşteriden komisyon alınması nedeniyle ceza verildi. 
SPK Gedik Menkule ikinci bir cezayı ise müşteri nakit bakiyelerinin nemalandırılması politikası kapsamında 5 bin liranın üzerindeki müşteri nakitlerine uygulanacağı belirtilen getiri oranından daha düşük nema oranının müşteri hesaplarına yansıtılmasından dolayı kesti.