Döviz yatırımcısının gözü Dolar Endeksinde

yazar:

kategori:

ABD Dolar Endeksi, bugün 93,70 seviyesine çıkarak 4 Kasım sonrası zirveyi gördü. Endeks haftalık bazda %1,5 primlenerek 14 Haziran haftasının ardından en iyi performansı gösterdi. Dolar endeksi Türk lirasını da olumsuz etkiliyor.
ABD Dolar Endeksi, bugün 93,70 seviyesine çıkarak 4 Kasım sonrası zirveyi gördü. Endeks haftalık bazda %1,5 primlenerek 14 Haziran haftasının ardından en iyi performansı gösterdi.
Fed’in salgın nedeniyle genişlemeci para politikasına geçmesiyle Mart ayındaki volatilitenin ardından düşüş başladı.
Endeks, pandemi dönemindeki kısıtlamaların Mayıs 2020’de kademeli olarak kaldırılmasıyla düşüşünü hızlandırdı, çünkü parasal genişleme devam ettiği için risk iştahı arttı.
DXY şimdi neden yükseliyor?
Fed’in varlık alımlarını azaltmayı gündeme getirmesi ki bu yıl sonu ya da 2022 başında ilk adımın atılması bekleniyor.
Eylül ayındaki FOMC toplantısında sözlü yönlendirmeyle sıkılaşmanın ilk aşamasının başlaması bekleniyor. Bu da toplantı öncesi yatırımcıların risk almayarak nakde geçmesine neden oluyor ve nakit isteği de doları yükseltiyor.
Para politikasının yanında dünyanın en büyük üretici ülkesi olan Çin’de verilerin son ayda ekonomik yavaşlama sinyali vermesi. Büyümede yavaşlama kaygıları ve salgındaki vaka artışı da risk iştahını düşürdü.
DOLAR ENDEKSİ NEDİR?
ABD Doları Endeksi, genellikle ABD ticaret ortaklarının para sepeti olarak adlandırılan bir yabancı para sepetine göre ABD doları değerinin bir endeksidir. ABD doları, diğer para birimlerine kıyasla “güç” kazandığında Endeks yükselir.