Putin’den Afgan sığınmacılarla ilgili sert çıkış!

yazar:

kategori:

Rusya lideri Putin, ABD’nin vize ayarlanana kadar Afgan sığınmacıları belirli ülkelerde tutmasının aşağılayıcı bir yaklaşım olduğunu açıkladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’nın Afganistan’dan gelen mültecileri ABD ve Avrupa’ya vize almadan önce Orta Asya ülkelerinde barındırma fikirlerini eleştirdi.
Devlet başkanına göre, Afganistan’daki durum Rusya Federasyonu’nun güvenliğiyle “doğrudan ilişkili” diyen Putin “Örneğin Batılı ortaklarımız, ABD’den veya diğer ülkelerden vize almadan önce mültecileri Orta Asya ülkelerine yerleştirme konusunu ısrarla gündeme getiriyorlar. Yani bu ülkelere vizesiz, komşularımıza gönderebilirsiniz ama onlar vizesiz olarak kendilerine götürmek istemiyorlar mı? Bu, bu sorunu çözmek için çok aşağılayıcı bir yaklaşımdır.” dedi.
Rus lider Putin,  bu konunun CSTO zirvesinde ve diğer mekanlarda görüşüleceğini ve Rusya’nın Orta Asya cumhuriyetlerinden ortaklarla sürekli temas halinde olduğunu da sözlerine ekledi.
Putin şunları söyledi:
“Onlar bir şekilde en yakın ortaklarımız ve müttefiklerimiz. Onlarla ortak sınırlarımız var, ancak vize kısıtlaması yok. Düşünsenize: Mülteciler bu ülkelerden herhangi birine girdi, bu mülteciler arasında kimler var, nereden biliyoruz? Binlerce, yüzbinlerce olmasa da, belki milyonlar olabilir. Ve bu en yakın müttefiklerle birlikte herhangi bir vize kısıtlamamız bile yok. Sınır nedir? Binlerce kilometre! Herhangi bir şeyin üzerine oturdum, bir arabanın, hatta bir eşeğin bile, ve bozkır boyunca sürdüm. Peki bu konuda ne yapacağız?”