BANKACILAR FAZLA MESAİ ÜCRETİ BEKLİYOR

yazar:

kategori:

İş Teftiş Kurulu’nun operasyonları ile bankacılık sektöründe mesai saatlerine çeki düzen verilirken, bankacılar geriye dönük mesai alabilecek mi?
Yıllardır geç saatlere kadar bedava çalıştırılan bankacılar, artık küçük suistimaller olsa da en geç saat 19.00’da işi bırakıyorlar. Bir çok banka İş Teftiş Kurulu’nun baskınları karşısında ceza yememek için sistemi genel olarak 19.00’da kapatıyor.
Geç saatlere kadar çalışmaktan kurtulan bankacılar şimdi de geçmiş dönem mesailerinin peşine düştüler. Yine Çalışma Bakanlığı’nının girişimleriyle 4 banka personeline geriye dönük mesai ödemesi yaptı.
Bu ödemelerde dengesizlik olsa da personelin büyük bir bölümü karşılık almış olmalarından dolayı memnun oldular. Ancak halen yaklaşık 8 banka geçmişe yönelik mesai ödemesi yapmadı.
Bu 8 bankadan 3 tanesi fazla mesai yapan personele yasal ödeme yapmasına rağmen geçmiş ödeme yapmadılar. Geriye kalan 5 banka ise ne geriye dönük ne de bugün itibariyle fazla çalıştırmaya mesai ödemiyor.
DAVA AÇAN ALIYOR
Personeline dava açılmadan geçmişe yönelik mesai ödemesi yapan bankaların bunu büyük tazminat ödememek için hemen yaptığı belirtiliyor. Zira, İş Teftiş kurulu’nun bir çok özel bankanın şubesine yaptığı baskında geç saatlere kadar personelin mesaisiz çalıştırıldığını resmen tespit etmişti. Bu tesbit mevcut iş kanunlarına göre, personelin bankadan tazminat isteme hakkı doğuruyor. Çalışma Bakanlığı yetkilileri, olası bir davada mahkemelerin banka şubelerinin alarm saatlerinin ve personel bilgisayarının açılış ve kapanış saatlerini istediğini belitiyorlar.  Personelin bilgisayara giriş ve çıkış saatlerinin kayıtlı olması ve şubenin alarm saatlerinin de kayıt altında olması, tazminatın kolayca hak edilmesine yol açıyor.
ÖDEME YAPACAKLAR
Öte yandan mesai ödemesi yapmayan bankaların davalarla muhatap olup büyük cezalar ödememek için mesai ödemesi yapacakları öne sürülüyor. Yabancılara ait iki banka, mesai ödenmesi konusunda çalışma yaptığı belirtiliyor.
Mesai konusundaki gelişmeler önümüzdeki günlerde sitemizde yer alacak.