BORSA NEDEN YÜKSELDİ?

yazar:

kategori:

Borsa soluksuz yükseliyor. İyi de kriz beklentisi olan bir ülkede borsa neden yükselir?İşte borsanın yükseliş nedeni:
FED’in parasal genişleme QE’den çıkışı  Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomileri olumsuz etkileyeceğinden dolar hızla değer kazanmıştı. Özellikle Amerika’nın 2015’in ilk aylarından itibaren faiz yükseltebileceği beklentisi ise Türkiye’nin olası bir kriz yaşamasına kesin gözüyle bakılmasına yetmişti.
Oysa son bir haftada borsa 100 endeksi 81’bin puanı 30 endeksi ise 100 bin puanı geçti.
Peki borsa neden yükseldi?
NEDENİ TL’NİN DEĞER KAZANMASI
Borsanın hızlı yükselişinde tek neden Türk Lirası’nın değer kazanmasıydı.  Finans uzmanlarınma göre, cari açık petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle 2.2 milyar dolar ile beklentilerin altında kaldı.  Petrol fiyatı 80 doların altında kalmaya devam ederse gelecek sene sonubu rakam daha da düşecek.  Ekonomiyi rahatlatan bu önemli gelişme iç talebin de yavaşlaması ile adeta çift etki yarattı.
İLGİNÇ DÖNEM
Petrol fiyatlarındaki düşüş ve iç talepteki daralma ilginç bir döneme rast geldi. Ekonomist Atilla Yeşilada’ya göre,  Rusya, Brezilya ve Çin gibi dev gelişmekte olan ülkeler GOÜ değişik nedenlerden dolayı yatırım yapılır olmaktan çıktı. Dolaysı ile dünyada ne kadar fırsatçı fon varsa TL’ye  üşüştü ve kur değer kazanmaya başladı.