DOLARDAKİ ARTIŞ BANKALARI VURACAK

yazar:

kategori:

Son bir aydaki kur artışı en çok bankaları olumsuz etkiliyor. Dolardaki artış Sendikasyon kredisi olan bankalara 15 milyar dolarlık bir ek yük getirdi.
Türkiye’nin 672 milyar dolar borcu var. Bu borcun en büyüğü bankaların yurtdışından aldığı sendikasyon kredileri. Sadece bir aylık kurun faturası bankalara 15 milyar dolar, devlete 10.5 milyar dolar vatandaş ve sanayiciye ise 13 milyar dolar olarak yansıyor.
Merkez Bankası, kamu, bankalar, reel sektör ve vatandaşın toplam 234.8 milyar dolarlık varlığı, 672.9 milyar dolar da borcu var. Yani ülke olarak 438 milyar dolarlık açığımız var. Dolar kuru faiz tartışmalarıyla 26 günde yüzde 8.8 değer kazanınca borcumuza 38.5 milyar dolar daha eklendi.
BANKALARIN BİLANÇOLARINI BOZABİLİR
Bankaların 2015 ilk çeyrek bilançosunu bozabilecek olan kur hareketi en çok moral bozan gelişme olarak görülüyor. 27.2 milyar dolar varlığı ya da alacağı olan  kamu ve özel bankaların buna karşılık 197.9 milyar dolar borcu yani yükümlülügü bulunuyor.Bu bankaların açık pozisyonda olduğunu gösteriyor. Dolardaki yüzde 8.8’lik artış bankalara  15 milyar dolar ek yük getirdi.
SORUN SENDİKASYON
Bankaların bu kadar olumsuz etkilenme nedeni son 5 yılda yurtdışından ucuz diye bulduğu sendikasyon kredileri. Amerikan Merkez Bankası FED’in parasal genişleme  politikasından dolayı bastığı bol para Türkiye gibi ülkelere ucuz sendikasyon olarak gelmişti. Türkiye’deki bankalar ucuz maliyetli dolarları TL’ye çevirip uzun vadeli konut, taşıt, ihtiyaç ve benzeri krediler olarak vatandaşa satmıştı.  Dolar kurunun artması bankaları bu nedenle olumsuz etkiliyor.
İŞTE KUR ZARARI:
BANKALARA: 15 milyar dolar
SANAYİCİYE 13 milyar dolar
DEVLETE: 10.5 milyar dolar.
BABACAN HAKLI ÇIKTI
Devlet Bakanı Ali Babacan bir süre önce bankaları sendikasyon kredileri konusunda uyarmıştı. Kur hareketlerinin yakından izlenmesi gerektiğini belirten Bakan Babacan, açık bir şekilde bankaların sendikasyon kredilerinin risk teşkil edebileceğini ifade etmişti.