BANKACIYA KÖLE SÖZLEŞMESİ

yazar:

kategori:

Bir bankanın bireysel pazarlama elemanlarına imzalattığı sözleşme  tam bir kölelik belgesi. Çalışanlar kovulmamak için belgeyi zorla imzalıyorlar. İşte kölelik belgesi ve ayrıntıları:
Bir süre önce hedefini tutturamayan şube müdürlerinden 300 kilometre uzaktaki bir şubeye zorunlu tayin yazısı imzalatan yabancı sermayeli banka, bu kez de çalışanlarına adeta kölelik düzenini anımsatan bir sözleşmeyi zorla imzalatıyor. İmzalamak istemeyen personel ise “performans düşüklüğü gerekçesiyle” iş aktifin fesh ile tehdit ediliyor.
Dünyanın dört bir yanında bankacılık faaliyetinde bulunan yabancı bir finans grubunun Türkiye’deki kuruluşu adeta çalışanlarına terör estiriyor. Bu kuruluşun son marifeti ise bireysel pazarlama elemanlarına zorla sözleşme imzalatması. Halen çalışan personele, “işten çıkartılmaları veya kendi rızaları ile çıkmaları”halinde 12 ay içerisdeki bir çok hareketine kısıtlama getiriyor.
Bu kısıtlamaya göre, çalışırken son 6 ayda şubesine gelen, görüşme yaptığı veya dolaylı olarak bu banka ile irtibatı olan kişi ile 12 ay boyunca görüşemiyecek. Bu kişi veya kuruluşların yanında işe giremeyecek onlara hiç bir süretle selam bile vermeyecek.

HUKUKA AYKIRI SÖZLEŞME
Hukukçular bankaların çalışan personeline bu tür belgeyi dayatma ile imzalatmasının suç olduğunu ve yargı aşamasında geçersiz olacağını belirtiyorlar. Karşılıklı olarak imzalanan her sözleşmenin hukuken geçerli olduğunu dikkat çeken hukukçular, “Ancak siz yılladır çalışan bir personelinize durup durup bu tür belgeleri dayatma ile imzalatamasınız”

AMERİKA’DA DA VAR
Bu tür sözleşmeler genel olarak Amerikalı şirket ve sermaye piyasalarının üst düzey çalışanları arasında imzalanıyor.Gerek avrupa gerekse amerika’da bir banka çalışanına bu tür sözleşme imzalatılmasına yasalar izin vermiyor. Hele ki çalışan personele bu tür belge imzalatılması direk mobbing olarak kabul ediliyor ve büyük davalara neden olabiliyor. Ancak Türkiye’de bu bankanın daha önce de personeline yaptığı bir çok mobbing tarzı uygulamalar Türk yetkili makamlarınça hep görmezden gelindiğinden söz konusu kuruluş bunu daha cesur yapmaya başladı.
MÜDÜRE SÜRGÜN TEHDİDİ
Söz konusu bu banka bir süre önce de bazı şube müdürlerine çapraz satışta başarılı olmamaları halinde 300 kilometre uzaklıktaki bir şubeye tayin dilekçesini zorla imzalatmıştı. Nitekim bu zorbalık bölge müdürünün elektronik postası ile açıkça yapılmasına rağmen, bu banka ile ilgili ne BDDK ne de Çalışma Bakanlığı herhangi bir işlem yapmadı.