MÜŞTERİ İLE FOTO İSTEMEK SUÇ!

yazar:

kategori:

Bankaların çalışanlarından ziyaret ettiği müşteri ile fotoğraf çektirmesini istemesi suç olarak kabul ediliyor. 
“bankacılığın bittiği o an”  bankacılık sektöründe yaşanan büyük skandalın perde arkasını göstermişti.
Cumartesi günü zorla emlakçı ziyaretine gönderilen ve ispat için fotoğraf çektirmesi istenen bankacının tacize uğramasına tepkiler çığ gibi büyüyor.
Bankaların son bir yıldır neredeyse tüm şube dışı ziyaretlerde fotoğraf çektirmeyi zorunlu kılan bu uygulamasına en ilginç tepki ise Mobbing ile Mücadele Derneği’nden geldi. Dernek Genel Başkanı Hüseyin Gün, bankaların çalışanlarına yaptırdığı bu uygulamanın suç olduğunu iddia etti.
Hüseyin Gün, “Bankaların personelinden her ne amaçla olursa olsun müşterisi ile resim çektirmesini istemesi ceza kanunu 102 maddesine göre suçtur. Çünkü çalışanından hiç tanımadığı müşterisiyle  yan yana resim istemesi  karşı tarafın cinsel saldırına açık hale getiriyorsun”dedi.
Nitekim söz konusu taciz olayında da yaşananı bu çerçevede değerlendirileceğini belirten Mobbing ile Mücadele Derneği Genel Başkanı, tüm bankacılara böle bir talep ile karşılaşmanız halinde işverene karşı dava açmalarını önerdi.

SAMİMİYET MESAFESİ 120 SANTİM
Hüseyin Gün, yasalara göre samimiyet mesafesinin 120 santim olduğunu belirterek şunları söyledi:
Bu ölçü bilemsel olarak kabul edilmektedir. Banka işvereninin çalışanından müşterisiyle yan yana resim istemesi hiç bir şekilde kabul edilir bir olay değildir. Bu direkt olarak özel hayata müdahale olarak da kabul edilmektedir. Çünkü birincisi olay işyerinin dışında gerçekleşiyor ikincisi ise hiç tanımadığı kişi ile resim isteniyor. Bankacılık sektörü bayanların ağırlıklı olarak çalıştığı  bir sektör, dolaysıyla kızlarımız bankaların bu tür talepleri kızlarımızın cinsel saldırıya maruz kalmalarına yol açıyor.”
DAVA AÇIN
Mobbing ile Mücadele Dernegi  bankaların çalışanlarınından bu tür gelen talep karşısında dava açmalarını öneriyor.  Dava açacak güçleri olmaması halinde ise dernek olarak davayı açabileceklerini söyledi.
EN ÖNEMLİ BELGE
Öte yandan hukukçular, banka personeline gerek whatsapp ile konum bildirme gerekse gittiği emlakçı gibi müşterilerle resim çektirmelerini talep eden yazılı emirlerin mutlaka saklanmasını ve dava sırasında bunların en büyük delil olarak kabul edilebileceğini belirtiyorlar. 

O TACİZİN HİKAYESİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!

BANKACILARI KIZDIRAN ANKET!

BANKACILAR MESAİ BEKLİYOR