Bankalardan şimdi de 10 TL hesap kapatma ücreti

Yıllardır kullanmadığı banka kartını kapatmak için şubeye gitti… Kart kapatma ücretini duyunca mahkemenin yolunu tuttu. Yargıtay hesap açma kapama ücretleri için emsal niteliğinde bir karara imza attı. BDDK‘nın ücret ve masraflar tebliğinde net bir şekilde yazılmadığı gerekçesiyle bir bankanın aldığı ücret Hakem Heyeti tarafından uygun kabul edilmesine karşın Yargıtay tarafından “alınamaz” denildi.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, milyonlarca tüketiciyi yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Bankaların hesap açma ve kapama işlemleri ile hesap cüzdanı yazdırma işlemlerinden herhangi bir ücret alamayacağına hükmetti. Yargıtay kararında söz konusu ücretin iptali için bilirkişi raporuna da gerek görmeyerek, yerel mahkeme ve Tüketici Hakem Heyetini’nin bu kararını iptal etti. Bu emsal niteliğindeki karara göre bankalar vatandaştan hesap kapatma adı altında bir ücret alamayacak.

Söz konusu davalı vatandaştan banka 10 TL hesap kapatma ücreti almıştı. Vatandaş 10 TL için önce hakem heyetine burada kaybedince de Tüketici Mahkemesi’ne gitmişti. Buradan da banka leyhine karar verilmesi üzerine davayı Yargıtay’a taşıyıp haklılığını ortaya koymuş oldu.