Dev bankaya şok mahkumiyet! Kadın çalışanına ayrımcılıktan tazminat ödemeye mahkum oldu!

Türkiye’de ilk kez bir banka kadın çalışanına ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle tazminat ödemeye mahkum edildi.  Bankanın yönetiminin başında bir kadın olmasına rağmen yerli sermayeli  bankaya bir çalışanını kadın ve çocuklu olduğu için terfi ettirmediği suçlaması ile dava açıldı.  Bilirkişinin de “kadın ayrımcılığı” yapıldığını kabul etmesi ile birlikte dev banka 20 bin lira tazminat ödeyecek.

Geçtiğimiz aylarda büyük sistem arızası nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan bankaya bir şok da İstanbul iş mahkemesinden geldi. Bankanın Antalya bölgesindeki bir şubede çalışan  F.U, 9 yıl  çalışıp gerekli eğitimleri ve sınavları geçmesine rağmen çocuklu,kadın işçi olması nedeniyle terfi ettirilmediğini iddia etti.  Bunun neticesinde mahkeme kadın ve çocuklu işçi olması nedeniyle ayrımcılık yapıldığı kanaatine vararak ayrımcılık tazminatına hükmetti.  Mahkeme ayrıca günlük yasal 1,5 saat olan süt izni de eksik kullandırıldığı da tesbit edilerek  fazla masai ücreti de ödenmesine hükmetti.

KADIN YÖNETİCİ

Avukat Gökçe Yabuloğlu tarafından kazanılan bu dava bankacılık sektöründe binlerce kadın çalışana da emsal olacak. Türkiye’de ilk kez bir banka kadın ayrımcılığı suçlaması ile tazminata mahkum edilmiş oldu. Söz konusu bankanın yönetim kurulu başkanının da kadın olması dikkat çekti.