Düşük faiz kredilere yansımadı olan mevduat sahiplerine oldu

Merkez Bankası’nın 2 ay içerisinde 300 baz puanlık faiz indirimi kredi faizlerinde beklenen düşüşü sağlamadı. Gösterge faizinin 16 olmasına rağmen bankaların 5 kasım haftasında  mevduata ortalama 15.5 faiz verdi.

Vatandaşın parasını yüzde 15.5’den toplayan bankalar  kurumsal kredi faizini 18.5’da tuttu. Bankalar kurumsal kredilere istekli olmazken, kredi kartı ve kurtaran-ek hesap olarak bilinen Kredili Mevduat Hesabı kredisine ağırlık verdi. Bu kredilerde faiz oranı halen aylık 1.98 yani yıllıkta yüzde 23’ün üzerinde bir orana tekabül ediyor.

17 Eylül haftasına göre ticari kredi faiz 1,9, mevduat faizi 2,6 puan gerilerken, ortalama tüketici kredi faizi de değişmedi.

KONUTTA BEKLENEN İNDİRİM OLMADI

Öte yandan inşaat sektörü için indirim yapıldı iddialarına rağmen, faiz indirimi bu kredilere yeterince yansımadı. Kamu bankaları 1.29 ile kredi verirken, bir çok kredinin tahsis aşamasında çeşitli nedenlerle geri döndüğü iddia ediliyor. Yine özel bankalar da proje konutların dışında ikince el konut kredilerine pek sıcak bakmıyorlar. Bankalar Markalı konut olarak da bilinen bu projelere 1.39’a kadar kredi veriyorlar. Ancak ikinci el konutlar için istenilen faizler 1.44 ve üzeri.