İş Bankası

24 bin İş Bankası çalışanına irtibatı kesme hakkı geliyor!

Türkiye’nin en büyük bankalarından İş Bankası  arasında yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri pazartesi günü başlıyor. Basisen, bankacılar için öncelik maddeyi personel zammı olarak belirledi.

Basisen Genel Başkanı Metin Tiryakioğlu, Paramedya.com.tr’ya yaptığı açıklamada bankacılık sektörü çalışanlarının maaşlarının acil olarak düzeltilmesi için görüşmelerin hızlı sürdürüleceğini söyledi. Metin Tiryakioğlu, “İş Bankası ile Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerimiz pazartesi günü başlıyor. Ana gündem maddemiz elbette artan enflasyon karşısında eriyen maaşların ciddi anlamda düzeltilmesi olacak. Yine daha önce Yapı Kredi Bankası’nda sözleşmeye soktuğumuz irtibatı kesme hakkını İş Bankası için de masaya getireceğiz. “dedi.

İRTİBATI KESME HAKKI NEDİR?

İrtibatı Kesme Hakkı” öz bir ifadeyle çalışanların çalışma sürelerinin sınırlarının çizilmesi, özel hayatı ile iş hayatının ayrıştırılmasının sağlanmasıdır. Çalışma süreleri sınırlarının dışında kalan zamanlarda işle ilgili iletişimden kaçınmasıdır. İrlanda, çalışanlara 1 Nisan 2021’den itibaren çalışanlara irtibatı kesme hakkı verdi. Mesai saatleri dışında e-postalara, telefon görüşmelerine veya diğer mesajlara yanıt vermemeleri için yasal bir hak getirdi. Arjantin kısa süre önce çalışma saatleri dışında dinlenme ve irtibatı kesme hakkı sağlamayı amaçlayan bir yasayı kabul etti.
Avrupa Birliği Parlamentosu benzer bir öneriyi Ocak ayında destekledi. Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda, çalışanların iş saatleri dışında ulaşılamamasına yönelik ‘İrtibatı kesme hakkı’ ile ilgili hazırlanan rapor, 472 ‘evet’, 126 ‘hayır’ ve 83 ‘çekimser’ oyla kabul edildi. Raporda iş ve özel hayat arasındaki sınırların aşılması gibi dezavantajlara, istihdamla ilgili çeşitli etik ve yasal sorunlara değinildi.