Hangi banka personeline ne kadar zam yapacak?

İlk kez Denizbank’ın başlattığı erken zam uygulaması bazı bankalar tarafından da devreye sokulurken, bazı bankaların halen bu konuda bir adım atmadığı dikkat çekiyor. Türkiye genelinde sayıları 180 bini bulan bankacılık sektörü çalışanları en çok düşük maaş konusunda şikayette bulunuyorlar.
İşte bankalardaki son zam durumu:
DENİZBANK: Nisan ayındaki zam uygulamasını 4 ay öne aldı. Zam için geçim endeksi uygulaması devreye sokacak olan Denizbank halen net bir rakam belirlemedi. Ancak alınan bilgilere göre, banka özellikle gişe, güvenlik gibi düşük maaş alan personele yüzde 25 ile 30 arasında zam yapmayı planlıyor. Bankanın diğer kadrolara yaklaşık olarak yüzde 25 zam verebileceği de öne sürülüyor. Denizbank’ın bu konuda önümüzdeki günlerde bir açıklama yapması bekleniyor.
TEB: Denizbank’tan hemen sonra erken zam kararını açıklayan TEB, şu ana kadar oran hakkında bir açıklama yapmadı. Ancak TEB’in yüzde 20 zam oranı konusunda hazırlık yaptığı iddia ediliyor. TEB, ocak maaşlarını zamlı ödeyecek. Bankanın zam konusundaki net oranı aralık ayının son haftası açıklaması bekleniyor.
QNB FİNANSBANK: Bir başka erken zam kararı alan QNB Finansbank henüz oran konusunda bir açıklama yapmadı. Ancak edinilen bilgilere göre, QNB Finansbank performans sistemine göre zam verecek. Son düzenleme ile asgari ücretteki artışın, bu ücretin altında maaş alan tüm personele yansıtılacağı öğrenildi.
GARANTİ BBVA: Garanti BBVA bankacılık sektöründe ilk kez zam açıklaması yapan banka oldu. Tüm personele yüzde 25 net zam yapan banka aynı zamanda güvenlik ve benzeri kadrolardaki düşük maaşı personelin alacağı ücreti brüt asgari 7 bin liraya çekti.
YAPI KREDİ BANKASI: Yapı Kredi Barkası zam konusunda sesizliğini koruyor. Sendikanın zammın erken ödenmesi veya düzeltme talebi şu ana kadar banka tarafından yanıtlanmadı. Görüşmeler banka tarafından çok Koç Holding tarafıyla yapıldığı iddia ediliyor. Yapı Kredi Bankası’nın önemli bir gelişme olmaması halinde toplu iş sözleşmesinde belirlenen zammı 1 Nisan 2022 tarihinde yapacak. Sözleşme gereği personele birinci 6 ay için; 01.04.222 tarihinde bankada çalışan sendika üyelerinin 31.03.2022 tarihindeki aylık ücretlerine, 01.04.2022 tarihinden geçerli olarak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen 30.09.2021 ile 31.03.2022 tarihlerini içeren TÜFE oranı artı 0,75 zam yapacak. Bugün hesaplamalara göre bu oran yaklaşık yüzde 20’ye yakın olması bekleniyor.
İŞ BANKASI: Son dönemde düşük maaş konusunda şikayetlerin yoğun olarak yaşandığı İş Bankası’nda toplu iş sözleşme görüşmeleri geçen hafta başladı. Bu nedenle yeni zam konusunda çalışanlar bu görüşmelerin bitmesini bekleyecek. Sendika yetkilileri, görüşmelerin kısa süre içerisinde tamamlanmasını bekliyorlar. Zam konusunda İş Bankası yönetiminin de hızlı uzlaşma konusunda istekli olduğu belirtiliyor. Sendikanın yüzde 35 dolayında bir zam talebi konuşuluyor.
AKBANK: karı en çok artan bankalardan biri olmasına rağmen “beklentinin altında gerçekleştiği” gerekçesiyle personeline zam vermeyen Akbank zam konusunda da sesizliğini koruyor. Yetkili sendika Banksis’in yetki almaması sebebiyle devre dışı kalması ile zam konusu tamamen yönetimin kararına kalmış görünüyor. Akbank tarafından zam konusunda net bir oran telaffuz edilmiyor. Ancak zam oranının yılbaşında birkaç gün önce açıklanması bekleniyor.