Deniz Ateş yazdı: Gelecek yıl zor olacak hikayelerini dinlemeyin aynı olacak!

İş tatmini,
İşiniz var ve bir yılınız daha aynı kurumda geçiyor, kendinizi şanslı hissediyorsunuz hatta çok şanlısınız maaşınız hep zamanında yatıyor maaş derdi tasası olmaması bile gelecek yıl aynı yerde çalışmanız için bir sebep olabilir. Gelecek yılda aynı yazıyı okuyabilirsiniz size hiçbir şey diyemem çok haklısınız, sadece maaş için yıllarca aynı çatı altında kalınabilir. Ben de kalmıştım gene aynı şartlarda hayatımı yaşasam hiç ders almam ve aynı şeyleri yaparım tıpkı sizin yaptığınızı ya da başkalarının yaptığını yapabilirim o yüzden ben kimseye kızmam darılmam.
Her yıl sonu yapılan uzun anlamsız konuşmalara ve kurumsal kutlamalara dayanamam ama!
İşiniz sizi tatmin ediyor mu? Çok sorulur bu soru! Kurumsal hayatta tatmin arayışı çok oluyor değil mi? Anlam yükleme alışkanlığınız var mı? İşi neden yaptığınızı sorgular mısınız?
Size Kubilay’dan bahsedeyim otomotiv sektöründe çalışır Kubi; bir gün Nasıl gidiyor? diye bana sormuştu. “Ya fena değil ama tatmini çok yok” demiştim.
Yeni başlamıştım iş hayatına Kubi tecrübeliydi daha önce girmişti işe, birkaç kurumda çalışmıştı. Abi iş işte ne tatmini arıyorsun? Tatmin arayışı ne? demişti mühendis kafasıyla. Hiç böyle bakmamıştım benim çevrem şikayet eden anlam arayan bankacılardan oluşuyordu ve Kubi kestirip atmıştı. Netti iş hayatını çok kolay kendince çözmüştü. Bir daha iş hayatına ne anlam, ne tatmin, ne de başka bir şey yükledim.
Mühendis bakış açısı nefis gelmişti bana, daha sonrasında iş hayatımda sadece iş oldu. Artık çok şeyi kenara atmıştım. Daha sonra da ben kenara atıldım! ben değişmedim artık iş işte benimle çalışmak istemiyorlarsa sorun yok diyebilmiştim.
Bakkalda çalışan çocuk neden işi bırakmış kaçıncı çırak bu!  Mavi yakalı çalışanlar için işi bırakma işten ayrılma çok doğal, beyaz yakalı bankacılar için artık maalesef daha da doğal hale geldi. Yeni bir yıl bitiyor; aynı Bankada kaçıncı yıl bitiyor değil mi?
Aynı konuşma ve kutlamaları umarım daha çok dinlersiniz takılmayın bunlara! işiniz var eğlenin bakın birazdan hayatı önemli konulara geçecekler hayati denilecek ama inanın hayatınız da hiç önemi yok iş işte! Vadesiz, Ücret, Komisyon, Krediler ve dövize endeksli mevduat ürünü çok hayati olmayacak siz izin vermedikçe.
Seneye aynı konular çok hayati olacak emin olun belki Dövize endeksli mevduat seneye olmayabilir! Şimdiden arkadaşınızla bunun üzerine ÇAYINA ideaya girin kahvesine özellikle demedim! zaten gereksizce çok tüketir olduk.
Genel Müdür konuşuyor izninizle onu dinlemeliyim gelecek yılın zor olacağını söylüyor. Hayati hedeflerimiz var diyecek, rekabetten bahsedecek sakın iş hayatında anlam aramayın Kubi’yi dinleyin bana çok yardımı olmuştu sayesinde kenara atılana kadar çok eğlendim.
Siz de eğlenin nice uzun yıllar çalışma hayatı içerisinde kalmanız dileğiyle.
Gelecek yıl hiç zor olmayacak önce ki yıllar gibi olacak emin olun; Bankadayken ben hep korkar sonra ki yıla geçmek istemezdim siz korkmayın yeni yıl umut demek!
Kubilay arıyor işten bunalmış, ona da onun söylediklerini söylemeliyim. İş işte…