Bir ücret isyanı da bankacılardan: Bankacıya markette çalışan ile aynı maaşı veremezsiniz!

yazar:

kategori: ,

Türkiye’de en çok kazanan kurumların başında gelen bankalar personele uyguladığı ücret politikası ile de dikkatleri üzerinde topluyor. Son 5 yılda bankacılık sektörü çalışanların özlük haklarında ciddi bir gerileme yaşandığı dikkat çekiyor. Türkiye genelinde bankacı sayısı 5 yıl önce 205 bine kadar çıkarken, bankalar bu sayıyı 178 bine kadar düşürdü. Personel azaltmada gerekçe olarak dijitalleşmeyi gösterirken, aynı zamanda özlük haklarında da küçülmeye gitti.

Yine bankaların Türkiye genelindeki şubelerinde çalışan yaklaşık 60 bin kişi 5 bin liranın altında bir ücret alıyor. Gişe ve operasyon kadrosunda bulunan bankacılara ise 1 ocak’a kadar 3 bin lira civarında bir maaş ödeniyordu. Asgari ücretin artması ile bu kişilerin maaşı da kısmen yükseldi.

Paramedya İnstagram hesabında başlatılan “Bankacıya markette çalışan ile aynı maaşı veremezsiniz” tartışması büyük ilgi gördü.

Konuyu tartışmaya açan Paramedya instagram yöneticisi Hanife Serter ‘in ” Bankada çalışana paramızı emanet ederiz, kimlik bilgilerimizi emanet ederiz, şirket sırlarını emanet ederiz, bazen ailemizin bilmediği sırları emanet ederiz. Tüm  bunlara “emanetçilik” yapmak ucuz işçilik değildir! Bankacıya bu güveninin karşılığı maddi ve manevi ödenmeli. Bankalar artık bu emeği değersizleştirmemeli! Bankacılar da ne kadar önemli, ciddi, kritik sorumluluk gerektiren bir iş yaptığının farkına varıp hakkını istemeli” şeklindeki paylaşımına binlerce yorum geldi.