Merkez Bankası ne yapacak?

yazar:

kategori:

Merkez Bankası son 2 yılın en sakin Para Politikası Kurulu toplantısı yapıyor.  Bugüne kadar tarihi toplantılara imza atan Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısında faiz konusunda pas geçmesi bekleniyor.

Merkez Bankası’nın yüksek enflasyon nedeniyle yeni bir faiz artışına gidemeyeceği neredeyse kesin olarak görülüyor. Saat 14.00’de açıklanacak olan kararın piyasalar üzerinde önemli bir etkisi de beklenmiyor. Ancak önümüzdeki aya yönelik olarak mesaj bekleniyor. Gerek FED’in faiz artışı gerekse uluslararası piyasalarda enerji fiyatları nedeniyle Merkez Bankası’ndan faiz artışı beklentisi oluşabileceği de öne sürülüyor. Bazı yabancı yatırım kuruluşları bu yıl ilk çeyrekte Merkez Bankası’ndan faiz artışı bekliyor.

OCAK AYINDA SABİT BIRAKTI

Merkez Bankası, faiz indirimlerine geçtiğimiz eylül ayında başlarken; aralık ayına kadar indirimlerine devam etmiş ve toplamda 500 baz puan faiz indirimi gerçekleşmişti. Banka böylelikle politika faizini yüzde 14 seviyesine çekmiş, ocak ayında gerçekleşen toplantısında ise faiz yüzde 14’te sabit bırakılmıştı.