Bankaların ve sigortacıların gözü bu yasada! Yeni tüketici yasasını engellemeye çalışıyorlar

TBMM, önemli konularda mesai yapacağı yoğun bir haftaya giriyor. Haftalık çalışmasına 22 Mart Salı günü başlayacak Genel Kurulda, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.Tüketici ve konut kredilerinde, tüketicilere ihtiyaç duymadıkları sigorta ile diğer yan ürün ve hizmetlerin, kredi kullanım şartı olarak sunulması sınırlandırılacak.

Bankalar vatandaşın lehine olan bu yasanın çıkmaması için adeta Ankara’ya çıkartma yapmış durumdalar. Sadece banlara değil aynı zamanda sigorta şirketleri de yasanın çıkmaması için çaba harcıyorlar.

Söz konusu yasa bankaların gelişi güzel ve zorlama ile sigorta poliçe satışına engel olacak.  Bankalar başta konut ve ihtiyaç kredisi olmak üzere bir çok ürün satışında yüksek faizin yanı sıra kredi ile hiç alakası olmayan onlarca ürünü zorunlu tutuyordu. Her hangi bir kredide vatandaşa bazen 3 poliçe kesilmesinin hedef olarak verilmesi bankacı ile müşteriyi de karşı karşıya getiriyordu.

AKP milletvekilleri tarafından Meclis’e getirilen yasa tasarısında son dakikada önemli bir değişiklik olmaz ve bu şekil kabul edilirse, bankalar sadece krediyle alakalı hayat sigortaları satabilecek.

Bankalar hiç bir zaman riske dönüşmeyecek, çok sayıda poliçeyi yüzde 50’ye ulaşan kar marjı nedeniyle müşterilerine zoraki olarak satıyorlardı.

AKLA HAYALE GELMEYECEK SİGORTALAR

Bankaların kredi kullanan müşterilere zorla sattığı poliçeler arasında gülen dişler, cüzdanım, parlak gözler, çocuğum ve ben, egitim, ailem, ATM güvencede gibi müşterinin bile ne olduğunu anlamadığı sigorta poliçelerini kredi ile birlikte şart koşuyorlardı. Bir bankanın sevimli patiler isimli hayvanlara yönelik sigorta poliçesi geçtiğimiz günlerde köpeği olmayan vatandaşa kredi çekiminde zoraki olarak yapılmıştı.